divendres, d’octubre 22, 2004

Quants salaris mínims guanyes tu?

El salari mínim del Districte Federal és un valor de referència a tot el país. Són uns $45 al dia, $1350 al mes (arrodonint, 100 EUR al mes). Uf! Procuraré no haver de viure mai amb el salari mínim (ja ho vaig procurar, de fet, en la meva vida anterior).

Valor de referència? Per a què? Doncs, per exemple:

- En l’import de les sancions administratives federals. Et poden posar una multa de 5, 10... vegades el salari mínim del DF.
- Per determinar qui pot tenir dret a una beca: els que tinguin un ingressos no superiors a “x” vegades el salari mínim del DF.
- L’import de les beques: “x” vegades el salari mínim del DF.

En el món dels estudis de mercat, és típic dividir els consumidors en bandes de renda (ingressos): quin % té, per exemple, un sou superior a 5 vegades, o 10 vegades, el salari mínim del DF. Naturalment, les bandes mitjanes o superiors són les més interessants per a les empreses que volen instal·lar nous comerços, franquícies o hipermercats a les ciutats de la República. La consigna per a la resta de gent em figuro que deu ser... “que segueixin comprant als mercats, tianguis, importadoras i parades ambulants”.

L’altre dia, cercant de fet una altra informació, el Google em va obsequiar amb una dada inesperada: només el 2% de la població de la ciutat té un salari igual o més gran que 10 vegades el salari mínim del DF. Quant és això? Doncs uns 1000 EUR, un valor bastant per sota del sou mitjà català, que estaria entorn dels 2000 EUR a Catalunya, crec recordar. Val a dir que 1000 EUR aquí donen per bastant.