divendres, de març 11, 2005

La rentadora no renta

(Clàssics mexicans - 87)

Als anys seixanta, ja hi havia a casa meva una rentadora semiautomàtica de formigó. La meva mare deu fer 35 anys que renta amb rentadora ja automàtica. Ella i tantes mestresses de casa de la seva generació van abraçar amb la fe dels conversos la rentadora automàtica i, molt abans, les fibres sintètiques (que ho són, de fàcils de planxar!). Després ho hem fet els qui veníem al darrera. Què hauria estat de mi sense les 2000-3000 rentadores que he fet els darrers 20 anys?

A Mèxic és igual? Mmm... Sí i no. Aquí un sector considerable de les mestresses de casa (dic les mestresses de casa perquè els homes casats no s'acosten a la rentadora) tenen un axioma fonalmental: les rentadores no renten.

Com? Cuálo?... Tothom sap que les rentadores no renten bé. La roba s'ha de rentar a mà. Una esposa com cal (que és qui indefectiblement renta la roba en una llar mexicana) renta la roba a mà, perquè insisteixo, les rentadores no renten bé. Una dona que renta a màquina és sospitosa d'alguna cosa. Una raó de ser bàsica de la dona és rentar amorosament a mà la roba del seu marit i de tota la família. Rentar a màquina és atemptar contra la sacrosanta institució familiar.

Per cert, ja falta menys pel Dia de las Madres. Menys de dos mesos. És l'exaltació nacional de la mare mexicana que, entre altres coses, sempre renta a mà. Madres, en plural, perquè la Madre és una cosa una mica lletja aquí a Mèxic. En singular només és una cosa per a mentar, per a romper, o per a dar en toda la. Digueu mi Mamá, que sona millor... Per exemple, Cosas de mamá, el microespai que fan al telenotícies Hechos, de TV Azteca. Un telenotícies que té com a lema principal: de política sólo un minuto (oi que promet?).

3 comentaris:

ha dit...

M'ha agradat molt aquest post, hi he pensat una mica i em sorprèn i tot aquesta consideració de la roba rentada a mà.
I pel que fa al telenotícies espero que ens informis perquè la cosa realment promet...

Geococcyx ha dit...

Saravá, què fas llevada a aquestes hores? Ja és hora de dormir...

Això del rentar a mà, he dit que és un sector, no tothom, però això existeix, i en dones joves.

Dona'm temps d'acumular informació sobre els micorespais "Cosas de mamá" i "Cosas de papá" (també!), que fan a l'Hechos. Un dia en faré un post.

Salutacions, mesadelrincón!

Anònim ha dit...

Si que m'ha sorprengut aquest post, pero la cultura mexicana es tan variada com ho es la seva topologia, i el que es comu a casa meva no es comu a casa del vei.