dilluns, de març 28, 2005

Letras Libres


De tant en tant i per distreure'm i il·lustrar-me una mica (efecte tumbaburros), compro la revista mensual Letras Libres. Es una revista dirigida per Enrique Krauze, important historiador de qui he llegit la trilogia Biografía del Poder. La majoria de col·laboracions se situen entre a) l'esquerra moderada (potser érem molt d'esquerres però ja no ho som tant, i ens agrada comentar-ho) i b) la dreta neoliberal (abracem Adam Smith amb la fe dels conversos). Vull dir que Letras Libres no és l'edició mensual de La Jornada...

Cada mes trien un tema, i presenten 3-4 articles de col·laboradors mexicans i estrangers sobre la qüestió. Per exemple:

ABC del populisme (març 2005)
La Xina, tigre de paper? (febrer 2005)
La il·lusió del progrés (novembre 2004)
El geni del mestissatge (a l'entorn de, i sobretot contra, les teories de Samuel Huntington sobre la invasió llatinoamericana dels EUA, abril 2004)

L'interès del tema del mes és variable, de manera que algun mes començo la revista pel tema de portada, i altres la començo per les seccions fixes (i altres no compro la revista, directament). Hi ha ressenyes de llibres, columnes, articles a pàgina sencera. Entre les col·laboracions fixes -algunes de molt fluixes- m'estan agradant els articles mensuals de Guillermo Sheridan, cognom de ressonàncies fordianes (de John Ford, esclar). Especialment les Gesticulaciones dels darrers mesos.

Les Gesticulaciones de Guillermo Sheridan pertanyen en el fons al costumisme, i van de la ironia a la farsa (més aviat a la farsa), i tracten sobretot de la bogeria de la Ciutat de Mèxic i del Mèxic contemporanis. Darrerament ha escrit dos articles espatarrants, sobre l'espectacle humà del Zócalo i sobre l'aeroport de la Ciutat de Mèxic.

A la revista hi col·laboran regularment Enrique Vila-Matas i Félix de Azúa. Hi ha una edició espanyola de la revista, però no la conec.