dimarts, de novembre 14, 2006

Fava parada, a la mexicana

.
La dona que ve tres dies a la setmana a fer dissabte i a cuinar fa darrerament unes faves guisades delicioses. Primer escalda faves seques pelades i en llença l'aigua. Després les posa a bullir. Mentrestant prepara un sofregit de ceba, tomàquet i alls, amb comí i pebre. Abans de sofregir-ho, ho passa tot per la liquadora, perquè aquí tenen autèntica addicció a la liquadora. Després el sofregit va dins l'olla amb les faves, que les desfà amb un cullerot. De fet, no cal desfer-les. Al final hi afegeix uns brots de coriandre. En servir-les, afegim al plat un parell de nopalitos. Seria una versió mexicana de la fava parada, que deu fer mil anys que no havia tastat. Al DCVB:

Fava parada: guisat de faves cuites sense clovella i amb el bessó obert de dalt a baix en el sentit de l'amplària; es cuinen amb col o altra verdura (Mall.).

Hi ha qui fa la fava parada amb xulla (cansalada) i brou de porc. La que jo havia menjat, fa mil anys, era bastant vegetariana. Veig que la fava parada amb verdura és com la fan al Pla de Mallorca, mentre que és a la Serra de Tramuntana que la fan amb porc i fideus.
.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

M'ha sorprès veure fava parada escrita així en el diccionari. Ja que-segons el meu professor de català de quan anava a l'institut- és una pronunciació dialectal de fava pelada.

Per canostra hi posam xulla, i som del pla! (o raiguer, depén de les conjuntures:-)

Geococcyx ha dit...

El DCVB no és normatiu. Vaig tenir el dubte, però veig que hi ha unes quantes pàgines en català que diuen "parada".

Ara he trobat aquesta pàgina de terminologia de la UIB, on inclouen "fava parada".

Anònim ha dit...

Devia tenir un professor molt ortodoxe en qüestions de Català Estandard ja que també record l'avís de l'aguiat vs el guisat, i en aquesta pàgina de la UIB també surt aguiat.

Geococcyx ha dit...

Jo, com que no vaig tenir professor de català...

Fava parada, aguiat, prebes, tomàtigues, frit, guinavetes, teants, pelles... la cuina mallorquina és plena d'aquestes coses.