divendres, de desembre 23, 2005

Sierra Gorda de Querétaro


La Sierra Gorda de Querétaro s'estén pel nord-est i part del centre de l'estat de Querétaro. Els principals atractius de la serra són la Reserva de la Biosfera de la Sierra Gorda, declarada el 1997, que ocupa 3.836 km2, el 32% del territori estatal de Querétaro, i les cinc missions franciscanes de la Sierra Gorda: Jalpan, Concá, Landa, Tilaco i Tancoyol. Van ser construïdes al segle XVIII sota la iniciativa del mallorquí Fra Juníper Serra, i el 2003 van ser declarades per la Unesco Patrimoni de la Humanitat. Les cinc missions són dins el territori de la reserva de la biosfera, combinació no tan comuna de patrimoni cultural i natural.


Entre Jalpan i Landa - - - - - - - - - - - - Missió de Tilaco - - - - - - - - - - - - - Centre de Jalpan

Més enllà de la reserva de la biosfera, la Sierra Gorda s'estén cap el centre de l'estat de Querétaro, per terres - més àrides - dels municipis de Cadereyta, Tolimán, San Joaquín i Peñamiller, amb paisatges espectaculars, restes arqueològiques i més esglésies i missions. Sumant-hi aquests territoris, la Sierra Gorda representa prop del 50% de la superfície de l'estat. Ben bé 5,000 km2, equivalents a la superfície total de les Illes Balears. Vegeu aquí la divisió regional de l'estat.

Orientació

Jalpan (5.000 habitants) és la capçalera del municipi de Jalpan de Serra (1.185 km2), i és un bon punt de partida per visitar tota la zona nord-est de la serra, que inclou la reserva de la biosfera i les cinc missions franciscanes, que queden a 20-60 minuts de Jalpan amb cotxe.

Des de Jalpan també es pot visitar el naixement del riu Escanela, Pinal de Amoles i les poblacions i punts d'interés més cap al sud-oest, tot i que Cadereyta, San Joaquín i Toluquilla queden una mica enretirats (Toluquilla, a dues hores i mitja). Aquests llocs es poden visitar també des de Querétaro. Des de Jalpan podeu visitar fàcilment la ciutat huasteca de Xilitla (a 90 km), a l'estat veí de San Luis Potosí.

Com arribar a Jalpan

Des de Mèxic D.F., per la carretera federal 57 fins a San Juan del Río (159 km), i després per la carretera federal 120 fins a Jalpan (182 km). Des dels estats al sud i a l'oest de Querétaro, San Juan del Río seria el punt on arribar per començar la ruta cap a la Sierra Gorda. De San Luis Potosí, Zacatecas, Coahuila i Nuevo León, el consell seria arribar a Rioverde, SLP, i agafar la carretera federal 69 en direcció a Jalpan (106 km), passant per San Ciro de Acosta.

En transport públic, hi ha autobusos a Jalpan des de Mèxic D.F. (Central Camionera del Norte, o Terminal Norte a seques) i des de Querétaro.

Allotjament a Jalpan

Sense ser exhaustius, hi ha dos hotels més o menys homologables a tres estrelles: l'Hotel Misión Jalpan (Av. Fray Junípero Serra s/n) i l'Hotel Ma del Carmen (Independencia, 8). Hi ha altres allotjaments probablement més econòmics, com la Posada Aurora (Hidalgo s/n), o l'hotel Camino Viejo (Ctra. de Rioverde s/n). A 32 km per la carretera 69, l'hotel Misión Concá és de quatre estrelles. Sospito que és força millor que l'hotel Misión Jalpan, però heu d'afegir 64 km gairebé a qualsevol desplaçament que feu per la Sierra Gorda.

Si aneu amb tenda de campanya podeu acampar a la zona del pantà de Jalpan, i a la zona del parc Mundo Acuático, segons el tríptic del municipi.

Informació turística

Hi ha una caseta d'informació turística a un costat de la missió de Jalpan, enfront de l'hotel Misión Jalpan. A l'altre banda de la missió, al costat de la botiga El Gusanito, hi ha la seu del Grupo Ecológico Sierra Gorda (Juárez, 9), on us poden informar sobre ecoturisme, telèfon (01 441) 296-02-29. També podeu acudir a l'ajuntament, al Jardín (plaça) del poble, o trucar-hi (01 441) 296-02-85, ext 119.

2 comentaris:

lola ha dit...

Ai, t'he fet un comentari a l'anterior post i em sembla que no surt.
Deia, més o menys, que a mi, el barroc indígena (conec les missions de Chiquitos, dels jesuites, a Bolivia) també em va impressionar. Tinc a la retina unes talles d'angeletes deliciosos. I tinc un cd que també és una joia "L'Opéra perdu des missions jésuites de l'Amazonie". Inevitable recordar la pel.li "La misión". Hi ha tant a dir...Em va semblar un tractament digne almenys.
També parlava (en el comentari invisible) de torrons. N'envio cada any a una neboda que viu a Puerto Rico. Em surt quasi més car correus que el paquet. Però els fa molta il.lusió. Espero que també en gaudiu per Mèxic. I bon Nadal.

Lola (paraules)

Geococcyx ha dit...

Caram, no tothom se'n va de visita a Bolívia. No tinc conceptualitzat el barroc indígena i tot el que hi ha al darrera, però les esglésies amb aquest estil són impressionants.

Enviar torrons per correu... Tens sort que Puerto Rico ja és gairebé Estats Units, que sinó els torrons potser arribarien per Pasqua o per Sant Joan, o no arribarien mai.

Per cert, ahir vaig comprar torrons Monerris Planelles i Delaviuda en uns grans magatzems mexicans, vull dir que ja s'exporten. Potser a San Juan de Puerto Rico en vénen. De tota manera, la il·lusió d'enviar-los i rebre'ls és el que compta...
Bones festes