dimarts, de desembre 21, 2004

Amor es paga amb amor?

L'argument d'una cançó de mariachi es pot resumir molt fàcilment: 1) un home enamorat ha estat traït, rebutjat i/o abandonat per una dona dolenta i poc escrupulosa, i 2) l'home ferit expressa el seu dolor i ressentiment. La realitat ens diu que la irresponsabilitat masculina en les relacions de parella és un problema aclaparador a Mèxic, i que el país és ple de dones enganyades i/o abandonades pels marits, que es dediquen a educar soles els fills, i sovint a mantenir el marit.

És igual, el mite és el mite, com sempre, i la màquina de música tradicional mexicana, que se sent a totes hores pels carrers més freqüentats de la ciutat, no rutllaria sense aquest combustible mític, que es realimenta d'altra banda amb les películes de l'època daurada del cine mexicà.

Un perla d'aquest tipus de cançó és Amor con amor se paga, de Jorge Negrete. Diu la tornada:

Amor con amor se paga
y algún día te cobraré.
Si hoy tu traición me amarga,

como hombre me aguantaré.


El primer vers (per anomenar-lo d'alguna manera) és un exemple entendridor de wishful thinking: ens ve a dir que si estimes t'han d'estimar. Tant de bo fossin tan senzilles les relacions de parella! Ho remata dient que un dia s'ho cobrarà: genial! Es pot cobrar un deute d'amor? O és una amenaça velada?

Més endavant Jorge Negrete sembla adonar-se que la cosa no era tan senzilla, perquè li diu a la senyora:

Pero anda con mucho tiento,
y mira por donde vas

que las heridas que siento

con otro las pagarás.


Les pagarà amb un altre. Qui no es conforma és perquè no vol! A part de tot, l'amenaça velada, un altre cop.

1 comentari:

mai9 ha dit...

què vol dir "l'amanaça velada"??