diumenge, de desembre 25, 2005

Marató missionera


El segon dia del viatge va ser una petita marató per quatre de les cinc missions franciscanes. Començant per la missió de Santiago de Jalpan, ara a la llum de dia:



Sortim cap a Landa de Matamoros on, com a Jalpan, la missió franciscana ha estat el nucli entorn del qual ha crescut el poble i, especialment, han pres posició les institucions i els espais públics: l'Ajuntament, al seu costat la seu del PRI, el DIF municipal, el museu, la seu del PAN, la plaça pública i, com no, l'arbre de Nadal. El PRD té la seu en una caseta a la carretera, fora del nucli religiós i administratiu del poble... Com a tots aquests pobles, carrers tranquils, i quatre cases, algunes molt pobres. Landa:




Seguim cap a La Lagunilla nucli de Landa, on trenquem a la dreta cap a la missió de Tilaco. El camí s'empina i hi apareixen la boira i, de nou, les alzines. Baixant el coll, apareix entre la boira una vall oberta, i al fons, la missió de Tilaco. Aquesta és la que més m'ha agradat. És la menys urbana de totes, la més oberta al suggerent paisatge natural de l'entorn. Tilaco:



El capellà de Tilaco va ser durant gairebé 40 anys el caputxí català Francisco Isidro Piñón Miracle, conegut com a el padre Miracle, de qui en teniu aquí una semblança i una foto. El pare Miracle va morir a l'estiu del 2004.

Tilaco és un llogaret on sempre cridareu l'atenció. Saludeu obertament la gent que us trobeu pel carrer. Us tornaran amablement la salutació. Quan feu fotos del lloc se'n riuran una mica de vosaltres i us observaran amb interés ornitològic (si coneguessin la paraula guiri us l'aplicarien). I si els voleu fer una foto a ells no està de més que els en demaneu permís.

Tot i que Tilaco és tan petit, té escola primària, secundària i una escola de batxillerat a distància (videobachillerato). He observat que entre escoles, DIF, delegacions municipals i centres de salut, hi ha una notable xarxa de serveis públics a la Sierra Gorda. Potser perquè Querétaro és un estat petit i molt industrial (a la zona metropolitana de la capital), això permet abocar més recursos públics a les zones rurals.


Tornem a la carretera federal 120 i un tros més amunt arribem al trencall cap a Tancoyol. Després d'un coll i un bon tros de carretera arribem a una altra vall oberta, on hi ha la cinquena de les missions. És la missió més allunyada de la carretera federal i de Jalpan. Pel camí hi ha una vegetacio força exuberant, esquitxada a estones de sorprenents cactus sense branques, com pals altíssims, que una guia defineix com a órganos. Tancoyol:














I acabo. Per a una descripció/explicació detallada de les missions des del punt de vista artístic:

Anònim (2001). El estado de Querétaro. Ediciones Nueva Guía Sa de CV, Mèxic DF. Una guia de Querétaro, de 159 pàgines, 27 d'elles dedicades a la Siera Gorda. De moment, és la millor guia de la Sierra Gorda que he trobat. La podeu comprar en alguna llibreria del centre de Querétaro.

Velasco, Juan F. (2003).
Missions de la Sierra Gorda - Rèpliques de les façanes. Secretaría de Turismo del Gobierno del Estado, Querétaro, QRO. És un opuscle de 16 pàgines en color, on l'escultor Juan F. Velasco explica i interpreta les façanes de les missions, a partir d'unes reproduccions extraordinaries que ell mateix va fer. Aquest opuscle en català me'l van donar gratuïtament a l'oficina de turisme del carrer Morelos 23, a Querétaro, QRO.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Això del videobachillerato està bastant estès per diferents països de Centre i Sud Amèrica.
L'experiència que jo vaig conèixer, amb totes les seves limitacions de no tenir un professor que no te respongui directament els teus dubtes, és una grandiosa oportunitat per l'alumnat que vol seguir estudiant i no té els recursos ni la disponibilitat d'anar a la ciutat més propera. (visca les frases llargues!)

CCS

Geococcyx ha dit...

CCS:
No coneixia ni l'existència del "videobatxillerat", que m'ha cridat força l'atenció. La seva efectivitat dependrà del suport docent complementari a les emissions de TV, que suposo que ja ho tenen tenen previst. O no.

Tinc alumnes a la universitat (llicenciatura i màster) amb deficiències bàsiques importants, que venen de la formació preuniversitària, especialment la pública. Això amb gent que ve del batxillerat presencial...