dilluns, de juny 26, 2006

CCS, mexicaire per al desenvolupament


Trencant motlles al gènere bloguístic, Cartes de Mèxic fa una entrevista a una fidel lectora i esporàdica comentarista del blog, en directe des de Ca'n Geococcyx. Caterina, més coneguda com a CCS als comentaris que signa, ha viajat més de 9.000 km per ser entrevistada en exclusiva per CdM.

Cartes de Mèxic: Són les 10 del matí al centre de Mèxic, quin dia és avui a Catalunya? Com anam de jet-lag?

CCS: Quan estàs acostumada a haver d'escriure informes o treballs fins les 4 des dematí i el sen demà haver d'anar a fer feina, o t'agrada sortir de festa entre setmana tot i tenir les obligacions laborals diàries i després un dissabte dormir fins les tres o les quatre, això del jet-lag se supera fàcilment!
Dissabte passat en concret, vaig arribar a les 5pm de DF -que per mi eren les dotze des vespre- vaig esperar a una amiga que arribava a les 22h, varem anar a sopar i a dormir, ja talment horari d'aquí...

CdM: Sens dubte, sortir entrevistada a CdM seria un bon motiu per venir a aquest rancho de l'altiplà, des de Barcelona i passant per Sa Pobla, però sospitam que tenies qualque altra cosa a fer en aquest país.

CCS: Com a màxima prioritat visitar el ruc den Geo. A part, he vengut a un congrés sobre la presència i eliminació de l'arsènic a l'aigua. A més, aprofitaré per anar a veure la gent amb qui vaig estar l'any passat i l'altre a Nicaragua i a visitar una bona amiga a El Salvador.

CdM: Com has trobat la Ciutat de Mèxic?

CCS: Jo crec que per culpa de les infinites asseveracions sobre DF, en el fons no m'ha parescut tant Tant com deien. És cert que és Enorme, això sí, però a nivell de trànsit i de delinqüència, he tengut sensacions de més tensió en altres llocs; per lo que se refereix al trànsit a Lima, i de perillositat a Managua. El famós smog, supòs que perquè va ploure cada dia, no el vaig notar tant... I be, com veus la vaig trobar molt millor de lo que m'esperava!


CdM: Els mallorquins de Barcelona poden acabar convertint-se en commuters eterns, entre Barcelona i Mallorca, amb una bossa de galetes d'Inca a la maleta per no perdre les arrels. Tu has viscut a Lima i viatjat per mitja Amèrica Llatina. Diga'ns: portes una bossa de galetes Quely a la motxilla?

CCS: Una bossa de galletes d'Inca, una sobrassada feta de canostra, a més una peça de formatge de Ma(v)ó i una botelleta amb herbes dolçes....Si no dugués tot això me pensaria que no estic a Mallorca, que és s'unic lloc digne de visitar i veure del mon! De fet, no sé perquè m'hi moc...

Dins sa bossa només hi he duit un paquet de twists i una bossa de blat de les indies per quan en el viatge de 34h de Mèxic a Managua m'entri la desesperació!

CdM: Què té aquest continent que et fa sortir de la vida de rodalies d'una mallorquina a Barcelona?

CCS:uff! Mumare fent-me la mateixa pregunta va acabar durant un mes a un municipi deixat de la ma de déu a Nicaragua. I no sé si ho ha acabat d'esbrinar...

CdM: Has participat en projectes de cooperació al desenvolupament a Nicaragua. Fes-nos-en cinc cèntims.

CCS: Ha estat un projecte conjunt amb l'agermanament de San Juan de Limay amb l'Esquirol i la Universitat Politècnica de Catalunya sobre la qualitat de l'aigua a les comunitats de San Juan de Limay. Juliol i Agost de l'any passat se va fer la campanya de monitoreig del pous comuns i de les escoles i ara amb els resultats s'estant fent diferents projectes de final de carrera per estudiar la tecnologia apropiada per a cada situació tant de contaminació com situació socio-econòmica. Aquest projecte ha treballat amb comunitats organitzades i... (te'n podria xerrar vint minuts que és l'experiència que he vengut a presentar al congrés!)

CdM: Sabem que t'agrada menjar al carrer, i tota la setmana hi has dinat, a parades ambulants de menjar. Sabies que això és un esport de risc? No has sentit parlar dels tacos de muerte lenta?

CCS: Tots els bitxets quan passen pel foc moren! Ja sé que té cert risc, però té una compensació inigualable: són els millors, tant de gust de les papil.les-no n'he menjat de millors-, com de gust i de benestar de menjar acompanyada del dia a dia de la ciutat: venedors, estudiants, gent extressada, gent amb pocs recursos, gent...

CdM: S'acosten les eleccions presidencials i legislatives a Mèxic. Segurament ja saps qui votaries, tot i que no ho pots fer, pel fet estar empadronada a Mallorca (encara no fan descompte de resident als vols a Mèxic, però tot arribarà). Podem conèixer la teva intenció de vot?

CCS: Estic al dia només a través de la premsa internacional. Que tot i ser una informació molt vàlida, no reflecteixen certes problemàtiques que a mi m'interessen. Certament la meva aportació a la vida política mexicana seria treballar uns mesos a qualque caracol de l'EZLN.

CdM: Moltes gràcies!

1 comentari:

Anònim ha dit...

http://www.fotolog.com/laura_fm/?pid=17616611

llegeix això...