diumenge, de desembre 12, 2004

Els dies clars es veu Mallorca

(Clàssics catalans - 1)

A la Serralada Prelitoral catalana, un clàssic de l'excursionisme de diumenge al matí consisteix en arribar al cim, escrutar l'horitzó cap al sud, potser fent una mica de visera amb la mà, i dir amb una certa solemnitat: els dies clars es veu Mallorca. Però esclar, els dies clars, com el seu nom indica.

El fet que des de Sant Llorenç del Munt, per exemple, els dies clars només es vegi Collserola, les xemeneies del Besòs, i el mar una mica més enllà, no té cap importància. El mite és el mite...

La veritat és que, en dies clars, la visibilitat cap al nord és molt bona des de la Serralada Prelitoral, i des de Sant Llorenç del Munt jo he arribat a veure el pic de Turbón, a la Vall de Benasc, si faig cas de la meva vista i del paisatge en relleu que hi ha pintat en una, diguem-ne, roda panoràmica a La Mola. L'avantatge és que mirant cap al Pirineu no tens mai el sol de cara, les muntanyes són més a prop i més altes que a Mallorca, estan nevades més sovint, i no hi ha la calitja del mar ni el boirum fotoquímic de Barcelona pel mig.

Fins aquí el mite, i l'experiència d'un aficionat que ha pujat dotzenes de vegades a diferents cims de la Serralada Prelitoral. Però, què diu la ciència? La curvatura de la Terra és la que impedeix veure la costa mallorquina des de la costa catalana. La nostra mirada és una recta tangent a la superfície terrestre, i aquest recta es va distançant de la superfície en augmentar la distància al nostre punt d'observació. A distàncies de 200 km, com es troba Mallorca de la costa catalana, la nostra mirada ja passa alguns centenars de metres sobre la costa mallorquina. Però atenció, la Serra de Tramuntana té una colla de cims de més de 1000 m (1445 el Puig Major), i això ens dóna l'oportunitat teòrica de veure la Serra de Tramuntana si el dia és prou clar.

Si ens elevéssim prou en la Serralada Litoral o Prelitoral, podríem arribar a veure en un dia clar els cims de la Serra de Tramuntana de Mallorca, especialment un dia d'hivern amb aquesta serra nevada. La pregunta és: fins a quina alçada ens hauríem d'enfilar? Són prou altes les muntanyes? (A algú li interessa?)

Doncs sí. En aquesta pàgina un autèntic crack s'ha molestat a determinar què es pot veure de la Serra de Tramuntana des de diferents punts de les serralades Litoral i Prelitoral catalanes, cap on s'ha de mirar (azimut), quina alçada sobre l'horitzó, en graus, i a quina hora ens convé mirar (just abans de sortir el sol). S'ha près la molèstia de dibuixar els perfils de muntanyes que s'haurien de veure, i fons i tot ha penjat una foto presa des del Tibidabo (amb un teleobjectiu de 500 mm, això sí), on es veuen els perfils d'algunes muntanyes de Mallorca. No sé si a simple vista s'apreciava el perfil, ni sé quants dies a l'any la visibilitat és prou bona. En tot cas, em trec el barret.

Quan la Ciutat de Mèxic encara era una ciutat habitable, es veien sovint els volcans nevats Popocatépetl i Iztaccíhuatl, de més de 5000 m d'alçada, i a 60-70 km de Mèxic. Avui dia no es veuen gairebé mai, degut a la contaminació atmosfèrica. Però tranquils, que els dies clars encara es veu Mallorca...

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Ara m'has fet dubtar, si he vist Mallorca des del Turó de l'Home al Montseny, un matí de Sant esteve clar i net, ....o potser només va ser un miratge dels meus ulls....? Hauré de llegirme aquesta pàgina que enllaces....

Geococcyx ha dit...

La geometria de la terra t'ho permet veure. Amb un teleobjectiu podries veure.

A simple vista? Potser sí

Anònim ha dit...

... jo he vist, almenys 3 vegades la serra de tramuntana desde la platja de Mataró i Vilassar. Això si, a l´hivern just a trenc d´alba i amb vent de ponent. Es poden veure els ultims 300 metres dels cims de la serra de tramuntana.

Geococcyx ha dit...

Tens bona vista, i suposo que això dels 300m ho deus haver calculat. No deus ser el crack de la topografia que jo esmentava en aquest apunt...?

Salut i força

Anònim ha dit...

Res com l’alçada per ampliar el camp de visió, ahir vam veure perfectament la Serra de Tramuntana des d’un globus, a 3.200 metres d’altitud. Si ho podeu fer... ànims!! no deixeu escapar l’ocasió. En vertical sobre Cardona (Pla de Busa) i contemplant els Pirineus de punta a punta, l'Aneto, el Montseny, Montserrat, les torres del Port Olímpic de Barcelona i la Serra de Tramuntana de Mallorca. Increïble!
Cristina

Geococcyx ha dit...

Amb globus no s'hi val... ;-)

Quina enveja...

Anònim ha dit...

Jo he vist des del Garraf, no per les carreteres si no per a munt, la serra de Tramuntana un munt de vegades, no cal pujar i fer tants calculs.

Geococcyx ha dit...

Quina sort! La veritat, he pujat molt poc a les serralades litorals de Catalunya i no he tingut l'ocasió de comprovar-ho.
Salutacions.