diumenge, de maig 29, 2005

Los Churumbeles de España


Molts mexicans d'una certa edat, de cinquanta en amunt, em pregunten si conec el grup musical de Los Churumbeles. És més, me'n parlen donant per suposat que jo ja sé qui són els Churumbeles. I esperant que la cara se m'il·lumini de sentir parlar d'aquest grup tan espanyol.

Frustració mexicana: no sé qui són els Churumbeles. Ni flowers.

Bé, avui dia la ignorància és voluntària, i venint cap a casa després de fotre'ns una arrachera en companyia de dues representants de la colònia espanyola d'aquesta ciutat he pensat que els Churumbeles bé mereixien una recerca al Google. Us en faig cinc cèntims.

El 1949, el músic José Fernández Ruiz va tenir la necessitat i l'oportunitat de formar un grup musical per anar a complir un contracte a Cuba (la Cuba de Batista, suposo). Segons que ens expliquen aquí (ya.com), JFR era republicà i antifranquista, i maldava per sortir d'Espanya. Així, en un mes va reunir deu músics i se'n va anar cap a Cuba. El grup es va dir Los Churumbeles de España (foto impagable). Allà van treballar al cabaret Montmartre, on van triomfar amb El beso, Tres veces guapa i No te puedo querer.

Després van venir a Mèxic i s'hi van quedar. I hi van triomfar. Van arrasar, no només a Mèxic, sinó a tot el continent americà, d'Argentina als Estats Units. Van gravar 10 discos, dels que van vendre 10 milions de còpies entre 1950 i 1965. Diuen a ya.com que van arribar vendre mig milió de discos en un cap de setmana.

El dia de Nadal passat va morir als 90 anys a Querétaro el fundador i darrer membre viu del grup, JFR.

Amb el cercador de l'eMule veig que van gravar un fotimer de cançons espanyoles:

- Si vas a Calatayud
- La zarzamora
- El relicario
- María Dolores
- El gato Montés
- Tres veces guapa
- No te puedo querer
- El beso
...

No sé quin ressó tingueren a Espanya, però jo diria que molt poc.

Llarga vida als Churumbeles!

1 comentari:

Anònim ha dit...

Quina alegria, ja em som dos de churumbeleros! Molt bons aquesta gent, m´en se totes les cançons:
"Faroleeeeeeeeeeeeeroooooooo!"
(impagables)