dimarts, d’octubre 23, 2007

Emissions accelerades

Les projeccions de temperatura dels models climàtics depenen de les projeccions d'emissions de diòxid de carboni en el període d'estimació. Als informes de l'IPCC de 2001 i 2007 es van considerar sis escenaris d'emissions, corresponents a diferents projeccions mundials de creixement demogràfic, econòmic, i diferents graus de substitució de combustibles fòssils.

En un article de Raupach i col·laboradors (pdf) a la revista Proceedings of the National Academy of Science, un grup d'investigadors d'Austràlia, Regne Unit, Estats Units, Alemanya i França publiquen inventaris globals d'emissions de diòxid de carboni per combustibles fòssils en el període 2000-2004. Si no podeu veure l'article complet [1], podeu llegir-ne aquí el resum.

La notícia és que el creixement de les emissions degudes als combustibles fòssils ha passat de l'1,1% anual (període 1990-1999) al 3% anual en el període 2000-2004, superant les previsions més pessimistes dels escenaris de l'IPCC. L'augment és generalitzat, però es deu en un 78% al creixement dels països menys desenvolupats o en desenvolupament, especialment la Xina, amb el seu creixement tan accelerat. Aquests països, amb el 80% de la població mundial, contribueixen (2004) només, encara, al 41% de les emissions mundials. Històricament, des de mitjans del segle XIX, només han contribuït al 23% de les emissions acumulades.

No és clar que aquest ritme de creixement de les emissions es mantingui o augmenti, però si ho fa, les previsions d'escalfament l'IPCC es podrien quedar bastant curtes...

[1] Em sembla que des de Mèxic l'accés a l'article és gratuït. No sé si també ho és des d'Europa.

Traducció automàtica d'aquest text: en es fr

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Fa una mica de grima el que es diu. És curiós que ningú no se n'hagi fet ressó.

Per cert, des del sud dels Pirineus, l'article és accessible.

Geococcyx ha dit...

Vaig trobar la notícia ahir a The Times:
New CO2 evidence means climate change predictions are 'too optimistic'. El "Times" insistia en que un dels signants de l'article és la investigadora del British Antarctic Survey i de la University of East Anglia, Corinne Le Quéré. El País hi dedicava un paràgraf dins un article més ampli dedicat al canvi climàtic, però encara tenia temps per recordar que signa l'article Josep G. Canadell (se'ls va oblidar que és "espanyol"), que treballa a Canberra, Austràlia...

Veig avui, cercant a l'Avui, que un equip de recerca liderat pel científic català "Pep Canadell" ha descobert la cosa:
El planeta perd capacitat per neutralitzar el gas que provoca el canvi del clima.

El lema dels periodistes seria: "jo el conec, és amic meu..."