dimarts, d’octubre 16, 2007

Etanol de blat de moro: no pas a Mèxic

El 26 d'abril, el Congrés mexicà va aprovar la Llei de bioenergètics, que contemplava la fabricació i comercialització d'etanol a partir, sobretot, de canyamel i blat de moro. A primers de setembre, el president Calderón va vetar la llei, en un ofici que va enviar al Congrés, per uns motius que vaig trobar una mica críptics, i també perquè no contemplava altres fonts energètiques, com la cel·lusosa.

Ara, s'ha aprovat en comissió a la Cambra de Diputats la que serà la nova Llei de bioenergètics, una llei en que es prohibeix l'obtenció d'etanol de blat de moro, a no ser que hi hagi excedents d'aquest cereal certificats pel govern federal. S'ha aprovat per consens dels grups parlamentaris, i hem de suposar que s'ha negociat amb l'executiu, després del veto de fa un mes i mig. No es pot assegurar que no s'arribi a obtenir etanol de blat de moro, però, de moment, s'ha condicionat el procés a uns excedents que, si es refereixen a la producció nacional d'aquest cereal, altament deficitària, és difícil que existeixin en els propers anys. La intenció és no augmentar la pressió sobre el preu de la tortilla, que ha estat enguany un problema polític del govern de Calderón. Normalment, res és el que sembla, però sembla que els dubtosos beneficis ambientals de l'etanol de blat de moro no s'estendran a Mèxic.

Enrabiada d'Espino

Canviant de tema, el president del PAN (Partit d'Acció Nacional), Manuel Espino ha fotut una bona andanada contra el sector calderonista del PAN, que està decidit a desplaçar-lo de la direcció del partit, a ell i a bona part de l'extrema dreta que controla el PAN des de, com a mínim, el 1999. Aquest article d'Espino serà, de ben segur, notícia, perquè és antològic. Si comentàvem que qui s'enfada perd (el que se enoja pierde), sembla que Espino ho hagi perdut tot...

Traducció automàtica d'aquest text: en es fr