dissabte, de setembre 10, 2005

CNNenespanolàndia


No sé si CNN en español es pot veure a Catalunya, o bé CNN+ n'ocupa l'espai. CNN en Español és alhora una televisió nacional dels EUA en espanyol i una televisió llatinoamericana deslocalitzada, i ens mostra un curiós país virtual, que seria CNNenespanolàndia.

Si l'objectiu principal de TV3 sembla que sigui donar veu a qualsevol persona disposada a parlar en espanyol (recordo l'època Buenafuente), a CNN en Español l'objectiu és curiosament el mateix. L'anglès pràcticament desapareix dels noticieros de la cadena. Que s'ha d'evacuar Nova Orleans? No et preocupis, la periodista Inés Ferré, amb el seu accent porteño inconfusible, ens entrevistarà un hispano d'origen indeterminat, que tenia la sort de tenir cotxe, i sha salió de la ciudaad (per exemple). Que ha arribat la Guàrdia Nacional de Pensilvània (era Pensilvània?) a repartir ajuda humanitària a Mississipí? L'intrèpida Inés Ferré ens entrevista un militar inconfusiblement cubano-americà que ens explica el moviment dels supplies que els arriben. A Biloxi, entre la runa de les cases, un militar d'origen possiblement mexicà - amb l'espanyol ja molt rovellat - s'emociona per la duresa del què està veient aquests dies, o bé una senyora blanca parla espanyol amb els parents.

Òbviament, evitant la població no hispana en les entrevistes sobre el terreny, es dóna un cert biaix a les informacions, però sembla evident que la redacció defuig les entrevistes subtitulades. Potser ja no informen tant dels EUA com d'aquesta CNNenespanolàndia virtual. Fa un efecte curiós.

La CNN en Español és plena d'argentins blancs, i els mexicans blancs calculo que hi ocupen el segon lloc. Una proporció curiosa, si més no, tenint en compte la composició racial llatinoamericana i la composició multicolor de la plantilla de cadenes com la BBC o la mateixa CNN International. Aquest fet, típic de la televisió mexicana, sembla que fins i tot que s'accentuï a la CNN en Español.

Per acabar, avui Matías Vallés expressa amb mestratge (i amb un excés de mala llet) algunes idees que un pobre servidor només apuntava, i moltes altres de noves. Quin temps dedica cada dia Matías Vallés a l'enginy?

3 comentaris:

Anònim ha dit...

La 'CNN en español' no sé cómo será porque no la he visto. Pero CNN+ es una tv en castellano muy buena.
La CNN ya podía llamar al castellano por su correcto y único nombre verdadero. castellano. Podrían respetar la identidad de Castilla.
Sinceramente cuando vea la cnnenespañol te daré mi opinión.
Saludos

Anònim ha dit...

Jo no créc que CNN en Español sigui una TV per si mateixa. És com un serviu de traducció al castellà llatinoamericá per a CNN amb bonics presentadors d'ulls verts.

(El meu català no es molt bó aquí a Acapulco hom no pot aprendre-ho i el que sap és aixó que record dels meus avis)

Geococcyx ha dit...

Home, no és una empresa independent, però te programes propis, i informacions específiques per a Mèxic, com per exemple Noticias México, o Aristegui. Òbviament, la cadena és dels EUA, i es nota.

Pel què fa al català, Déu n'hi do, per ser de tercera generació! En concec algun de 2a generació que parla "zero català"...