dilluns, de gener 17, 2005

London (Ontario)


Fa uns anys em va tocar anar una setmana, per qüestions de feina, a la ciutat canadenca de London (Ontario) que no havia sentit anomenar mai. He optat per no dir-ne Londres, perquè no crec que hi hagi una tradició d'anomenar aquesta ciutat canadenca "Londres", contrariament al què passa amb la capital del Regne Unit.

És una ciutat de 330.000 mil habitants, a unes 2 hores amb cotxe des de Toronto, de fet a mig camí de Toronto i Windsor (ciutat bessona de Detroit, a la frontera). London té un downtown endreçat però una mica trist, amb quatre gratacels i algun edifici històric. La resta de la ciutat són parcs i suburbis força extensos. En definitiva, casa i hortet, però estil nord-americà. També indústries, naturalment. Hi ha la University of Western Ontario, amb un campus de veritat, on vaig conèixer un francès i un egipci que feien la tesi doctoral en una espècie de soterrani ple de reactors químics i canonades.

A London la toponímia fa referència a Anglaterra, i molt. Això és típic del Canadà anglès. L'autopista de Toronto a Niàgara té l'enigmàtic nom de Q.E.W., que vol dir Queen Elizabeth Way. Recordem que la reina d'Anglaterra és la cap d'estat del Canadà. Fins i tot a Mont-real podeu trobar carrers o places amb el nom de Queen Mary o Square Victoria.

Ara bé, a London (Ontario) hi passa un riu, que és el Thames (el Tàmesi!). També tenen un mercat de Covent Garden i un King's Street (com a tantes ciutats del Canadà). A uns 25 o 30 km trobareu la ciutat de Stradford, per on passa, naturament, el riu Avon, que és coneguda, sobretot, pel festival de teatre (inicialment shakespearià) que hi fan de fa molts anys. Tanmateix, la nova immigració i l'americanització estan canviant radicalment la fesomia humana de la ciutat, com de manera semblant ha passat a Londres. La ràdio francòfona federal ha dedicat quatre espais a London, que podeu escoltar a Radio Canada (en Windows Media Player).

Altres ressonàncies europees. També a la península d'Ontario hi ha la ciutat de Kitchener. Aquesta ciutat i el seu entorn tenen molta població d'ascendència alemanya. La ciutat es deia Berlin (o New Berlin) fins a la primera guerra mundial. Després li van canviar el nom, igual que els Battenberg es van convertir en Mountbatten. De coraje, que dirien a Mèxic. Van dedicar el nom de la ciutat a Lord Kitchener, un militar anglès, qui a la Guerra dels Bòers va idear l'estratègia destruir les granges dels afrikaner i tancar la població civil en camps de concentració, potser imitant la gran idea que el mallorquí general Weyler ja va aplicar a la guerra de Cuba.

Per la cosa de l'ascendència alemanya, a Kitchener se celebra cada any una potent Oktoberfest, a mitges amb la ciutat veïna de Waterloo. He dit Waterloo? Coses del Nou Món...