dissabte, de gener 01, 2005

Emissions personals de CO2


Molt bon any a tothom!

Podeu començar els bons propòsits de l'any amb una petita anàlisi de la vostra contribució a l'escalfament global. Ja és una veritat científica l'escalfament del planeta, i els seus orígens antropogènics. Tots contribuïm al canvi climàtic, i tots podem fer alguna cosa per ajudar a mitigar-lo.

Un bon primer pas és calcular les emissions"personals" de diòxid de carboni (CO2), el gas que més contribueix a l'efecte hivernacle. Tot el que fem està lligat al consum d'energia, i l'energia s'obté bàsicament de la combustió de carbó, fueloil, gasoil, benzina, butà, gas natural,... Totes aquestes combustions generen CO2.

És cert que a Catalunya el 70-80% de l'energia elèctrica és d'origen nuclear (i encara una petita part és hidroelèctrica), i podem dir que la generació de CO2 dels catalans deguda al consum elèctric és moderada. Però queden les emissions degudes al consum de gas natural, butà i combustibles dels vehicles a motor.

La xarxa és plena de calculadors de CO2, que us ajuden a estimar les vostres emissions de CO2, a partir dels km que feu en cada mitjà de transport, i del consum de gas i d'electricitat a casa vostra. És molt interessant. Malauradament, la majoria de calculadors de la xarxa no inclouen les emissions degudes al transport en tren o metro. De tota manera, les emissions per km en aquests mitjans són molt més baixes, i les emissions degudes al transport en cotxe i en avió són les més importants per a la majoria de persones.

Una persona que faci 12000 km en cotxe a l'any (qui no en fa més a la regió metropolitana?), amb un cotxe que gasti 10 L/(100 km), i que no viatgi en transport públic, generarà unes emissions de CO2 de 2820 kg/any (235 kg/mes), només per al seu transport (mobilitat). Si, a més, fa un viatge intercontinental a l'any de 15000 km (entre anada i tornada), emetrà encara 2700 kg més cada any. En total 5520 kg CO2/any. Més de 5 tones i mitja, sense comptar les emissions de CO2 per combustió de gas natural, butà o generació d'electricitat. Podeu calcular les vostres emissions aquí:
http://www.safeclimate.net/calculator/

També podeu provar què passa amb les vostres emissions si deixeu de fer, per exemple, 6000 km en cotxe en un any, o no si no feu cap viatge intercontinental...