dimecres, de febrer 09, 2005

Un Juárez cada 22 dies


Els casos de dones assassinades pels seus homes a Espanya - uns 80 a l'any - han transcendit fa temps l’espai comunicatiu espanyol, i han arribat a Mèxic. Algunes persones d'aquí m'han comentat el tema.

Fa anys que jo estava intrigat, preguntant-me si la manca de notícies sobre assassinats domèstics de dones a Mèxic obeïa a una superior bondat, generalitzada i congènita, dels homes mexicans o, simplement, al fet que aquest tema que no interessa la societat mexicana. Avui he sabut, a la fi, la xifra. La mitjana de dones assassinades per violencia intrafamiliar a Mèxic és de catorze.

Però no catorze a l’any, ni catorze al mes, ni catorze a la setmana: són catorze al dia. Al dia. La veritat és que em costa de creure, però ho diu la Secretària (Ministra) de Desenvolupament Social. Vegeu aquesta nota de premsa de la Secretaría de Desarrollo Social.

És ben sabut que a Ciudad Juárez (Chihuahua) han mort més 300 dones assassinades, deprés de ser segrestadas i en molts casos violades en els darrers anys. Bé, doncs més de 300 dones moren assassinades pels seus familiars a Mèxic en només 22 dies. L'impacte dels dos fets als mitjans és completament diferent.

1 comentari:

mai9 ha dit...

buf.......... increïble