dimecres, de juny 08, 2005

Notícia de la fi del món


S'acaben les anxoves del Cantàbric (les del Mediterrani es veu que ja van petar fa anys). Un potet d'anxoves a 50 EUR.

Això em recorda la notícia amb què comença Somnien els androides amb ovelles elèctriques?, la novel·la (pdf, anglès) de Philip K. Dick en què es va inspirar Blade Runner, i en la què els animals ja s'havien extingit:

AHIR VA MORIR UNA TORTUGA QUE EL CAPITÀ COOK VA REGALAR AL REI DE TONGA EL 1777. TENIA GAIREBÉ 200 ANYS. L'ANIMAL, ANOMENAT TU'IMALIA, VA MORIR ALS TERRENYS DEL PALAU REIAL, A LA CAPITAL DE TONGA, NUKU, A ALOFA.

LA GENT DE TONGA CONSIDERAVEN L'ANIMAL COM UN CAP, I UNS VIGILANTS ESPECIALS ESTAVEN DEDICATS A TENIR-NE CURA. L'ANIMAL VA QUEDAR CEC EN UN INCENDI DE MATOLLS ARA FA UNS ANYS. LA RÀDIO DE TONGA DIU QUE LA CLOSCA DE TU'IMALIA SERÀ ENVIADA AL MUSEU D'AUCKLAND A NOVA ZELANDA.

REUTERS, 1966

La traducció és meva. Qualsevol dia sentirem a dir...:

Ahir es va subhastar el pot d'anxoves que li van regalar a Jordi Pujol en la seva darrera visita com a President de la Generalitat a L'Escala, Alt Empordà. Segons els científics, el pot és l'única mostra existent de material genètic d'aquest animal. Els experts aconsellaven clonar l'anxova a partir de l'anomenat pot Pujol, però l'arquebisbe retirat Carles ho va declarar immoral, i Rouco ho va corroborar. El govern espanyol volia declarar les restes anxovils patrimonio nacional, i la ciutat de Salamanca havia reclamat allotjar-les en el seu reconegut Archivo. Jordi Pujol, però, s'ha avançat al decret, i ha pogut col·locar el pot d'anxoves en una famosa casa de subhastes de Londres, en un intent d'obtenir fons per a la seva més que probable candidatura a la Presidència de la Generalitat. Sembla que Pujol ha comentat al seu personal de l'oficina del Passeig de Gràcia: aquesta quitxalla, no els puc deixar sols!