divendres, de novembre 19, 2004

"Sistema de apartado"

Qui no ha fet una compra a crèdit? Per a molta gent a Europa, és l'única manera de comprar-se la casa i el cotxe. També altres coses més barates, com un ordinador o un televisor. Però ja és més difícil que us compreu un rellotge de 30 EUR a 13 mesos.

Aquí hi ha molta, però molta gent que no es pot comprar un rellotge de 30 EUR al comptat. De manera que hi ha botigues que et permeten pagar pràcticament qualsevol cosa a 12-13 mesos "sense interessos", o bé et descompten un 20% si pagues al comptat (ve't aquí l'interés). Esclar, perquè et donin el crèdit has de tenir una targeta de crèdit emesa a Mèxic, o bé un fiador (un solidario obligado), i moltes coses més.

Un sistema alternatiu, de compra a crèdit és el popular sistema de apartado. Tu et vols comprar un rellotge de $450. Però no els tens. Molt bé: dones uns diners a compte i ells te'l guarden durant 2-3 mesos (sense apujar-ne el preu). Durant aquest temps tu vas donant diners fins que cobreixes l'import complet, i llavors, només llavors, tindràs el rellotge. Amb això no cal tenir targeta de crèdit ni fiador.

El sistema de apartado, s'aplica molt en la compra de mobles, i el poble ho agraeix... ;-)