dimarts, de novembre 02, 2004

Els monopolis ens persegueixen


A preu d'or

DirecTV, l’empresa de TV de pagament per satèl·lit plega. Ha estat absorbida per Sky, i en qüestió de mesos ens quedem sense els nostres canals preferits, a no ser que contractem Sky o Cable. El servei de cable no ens agrada, i Sky, ja veurem què ens ofereix.

Sembla que els monopolis ens persegueixin. Durant molts anys hem hagut de patir a Catalunya el monopoli o l’oligopoli en els serveis de telèfon, internet, electricitat, gas, benzina, televisió de pagament,... Malgrat l’intent (fallit) de Retevisión, Telefonica ha seguit mantenint un monopoli de fet en molts serveis. Les tarifes de telefonia segueixen essent cares. Per sort, les targetes prepagades permeten fer trucades internacionals a preu més baixos. Per 6 EUR pots parlar més d’una hora de Barcelona a Mèxic D.F.. De tota manera el servei d’ADSL a Espanya és dels més cars d’Europa. El cable? CTC, Menta, Auna va ser una mica presa de pèl (encara espero que el cable arribi al meu barri, a Catalunya). El govern Pujol va ser incapaç de promoure un veritable servei generalitzat d’internet i TV per cable, i les empreses del sector se’l van rifar. Pel que jo sé, Ono dóna més bon servei a Mallorca.

A Mèxic, el servei de telefonia és molt car, i ni tan sols hi ha les targetes prepagades a bon preu. Les úniques targetes que he trobat surten pràcticament al mateix preu que les trucades per Telmex, entorn de $10/min (0.7 EUR/min). Caríssim. 1 hora serien 42 EUR. Com és possible? Una trucada de telefonia fixa Telmex de Mèxic a Catalunya costa $9,92/min +15%IVA (horari reduït) o $14,88/min + 15%IVA (horari normal). Això últim és 1,2 EUR/min. Esgarrifa. 14 vegades més car que una trucada en sentit invers amb targeta prepagada.

El servei de cable només t'ofereix internet... si ets client del servei de TV per cable! Si vols banda ampla sense TV has de pagar ADSL (Prodigy Infinitum, de Telmex), que és ben car. La telefonia mòbil també és caríssima (no sé si més que a Espanya), i complicada. Si et truquen de llarga distància (que no és tan llarga!) tu també pagues part de la trucada, igual que si et truquen de l’estranger. La cobertura és incompleta. Encara Telcel, la companyia de telefonia mòbil de Telmex, té la barra d’anunciar-se dient que Todo México es territorio Telcel. Amb això donen a entendre que pots fer i rebre trucades des de qualsevol lloc del país. Sense sortir del mateix estat, fa uns mesos vaig fer un recorregut de 3 hores entre dues ciutats importants de l’estat, i vaig estar bon part del camí sense cobertura telefònica. De fet, Telcel té zones de cobertura a cadascun dels estats de la República. Això no és gran cosa, tenint en compte que un estat pot tenir 30.000, 100.000 o 200.000 km2, i que, en molts casos, la cobertura només és parcial.


Patirem!