dijous, de març 01, 2007

La SCJN i el VIH

En un capítol de Sex and the city, les noies van a una festa a Staten Island. La reflexió de la Carrie és: Staten Island és com Europa: es pot fumar a tot arreu, i la música americana és de fa vint anys.

Obviem el tema del fumar (crec que a Europa ja no es pot fumar a tot arreu). Aquesta és la frase que em ve al cap quan sento algunes opinions a Mèxic sobre moral, política o història. Tenen un regust d'algun lloc remot, i d'algun moment, potser abans dels vuitanta, o dels setanta, quan no calia anar fumat per ser estripadament misogin, obertament homòfob, desinhibidament beat, o tot alhora. Certament, alguns a Mèxic se sentirien alleujats de viure a recer de la correcció política catalana, capaç d'infantar fenòmens com consellers "okupes" i regidores antisistema. Però l'alleujament seria com una alegria de conill - molt curta - en comprovar dos fets: que Mèxic també té la seva correcció política (temible, per cert) i que, com diu mon pare, si feien una fira de creus, cadascú se'n tornaria amb la seva. Al final, us estimaríeu més el Saura que el diputat tamaulipenc Marco Antonio Bernal, qui sobre el pressupost de Cultura va dir: "Perquè donar diners a aquesta bola de jotos?". És a dir, colla de marietes.

Més de dos-centes persones van ser expulsades de les forces armades mexicanes perquè tenien el virus de la immunodeficiència humana (VIH), i a més van ser privades de l'assegurança mèdica de l'exèrcit. Onze d'elles van portar els seus recursos fins el tribunal suprem mexicà (SCJN), que també fa de tribunal constitucional, adduint tracte discriminatori. Durant el procés, se n'han sentit de grosses. El premi seria per a Azuela, l'autoritari i xerraire expresident del tribunal. Vegeu aquest article. Per postres, durant el procés es van fer públics els noms dels afectats, que ara han patit el rebuig social i laboral.

Val a dir que el president actual de la SCJN va considerar discriminatòria i anticonstitucional la llei que empara la baixa per HIV. Sembla que l'opinió dels magistrats ha anat variant al llarg del procés, potser per la pressió dels mitjans, i la SCJN ha donat finalment la raó, almenys parcialment, als demandants:
Inconstitucional, el retiro de militares con VIH - El Universal de México

Voldria saber on són realment els demandants d'aquí a un any. Dins l'exèrcit o faran, per exemple, de viatjants de samarretes?

Traducció automàtica d'aquest text: en es fr