Després del terratrèmol de 1985, moltes indústries es van traslladar fora de la Ciutat de Mèxic, cercant terrenys sísmicament més segurs. Querétaro, Puebla, Toluca i altres ciutats se'n van beneficiar. El mateix terratrèmol i la creixent degradació de la vida quotidiana a la Ciutat de Mèxic (trànsit, delinqüència, contaminació) van fer que treballadors i professionals de tota mena comencessin a sortir de la megalòpoli, cercant tranquil·litat, seguretat, aire net, o un lloc decent on criar els fills.
En el camp universitari, diverses polítiques del Conacyt i de la Secretaria d'Educació Pública han permès formar nombrosos doctors mexicans a Europa, als EUA i al Canadà, i donar-los una plaça de professor-investigador en les universitats públiques mexicanes, especialment fora del Districte Federal, atès que la UNAM i la UAM, possiblement les dues universitats públiques més prestigioses ja estaven més saturades de professorat. Amb aquests programes, molts investigadors originaris del Districte Federal (i de tot el país) s'han acabat redistribuïnt per les universitats de tota la República. Diferents programes orientats a objectius han permès dotar d'una infrastructura de recerca notable moltes facultats universitàries a tot el país. Amb totes les mancances que ara no és el moment d'enumerar, crec sincerament que s'està creant una massa crítica d'investigadors i de mitjans, que esta comenant a donar fruits i que explotarà en els propers anys.
La novetat per a mi és que recentment un nombre d'importants investigadors de la UNAM, pertanyents a un prestigiós institut d'aquesta universitat s'han estat movent per anar-se'n a treballar a petites o mitjanes universitats dels estats. Alguns ja ho han fet, i d'altres fan passes per fer-ho. Han vist que un bon equip d'investigadors pot treballar i produir ciència fora de la capital, perquè tenen el capital humà i una certa infrastructura assegurada. I pensen que ja no cal estar a la capital per desenvolupar la seva carrera investigadora. Aquesta iniciativa era inconcebible fa tans sols uns anys i, tot i que encara deixarà perplexos alguns investigadors de la capital, potser serà un exemple que molts d'altres voldran seguir.
Benvinguts a la provincia.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada