dimarts, d’abril 04, 2006

Que surti el sol per...


La frase castellana que salga el sol por Cartagena (estranyament només escrita abans una vegada al web) sempre m'ha fet bastant de gràcia. Ningú me n'ha explicat mai el significat, però pel context en què l'he sentida jo diria que vol dir que jo faré una cosa i se me'n fot el que passi després.

Per exemple, el José Montilla podria dir (ho dubto):

"Jo tornaré a votar el Maragall, i que salga el sol por Cartagena..."

Si la frase se la van inventar a Madrid, Cartagena gairebé deu ser el punt per on, de fet, ja els surt el sol bona part de l'any, tot i que cau una mica massa al sud. En certa manera el sol ja els hi surt cada dia, per Cartagena i, per tant, no passa res? Qui sap.

A la Ciutat de Mèxic, el sol surt més o menys per Veracruz. Ahir em vaig emprenyar amb un alumne i li vaig dir que si no treballava més en la tesi no es titularia mai. Que jo em quedava tan ample, y que salga el sol por Veracruz!

Actualització (2006-04-04):
-----------------------------
El lector i amic J. em diu que la frase és:
Salga el sol por Antequera, y póngase por donde pueda
i que això ve dels temps de la conquesta de Granada pels Reis Catòlics.
Veig que ja he posat els peus a la galleda :-(
En tot cas, la frase de Cartagena no me l'he inventada jo. Encara recordo quin professor universitari la deia de tant en tant...

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola,
Ara faré una mica d'esgarria cries tot i que m'ha fet molta gràcia l'adaptació de la frase.
Segons he llegit aquí em sembla que no has triat bé la ciutat de la frase ja que hauria d'aludir a un fet impossible. Més aviat seria "Salga el sol por Puerto Vallerta...". I a més la significació que li vols donar em sembla que tampoc és la correcta.
Salut.

lola ha dit...

Ja saps que em fa molta gràcia aquest professor teu. El meu marit té un company d'aquesta mena. L'altre dia, en unes anàlisis de sang, li van sortir els coi de tricicles alterats, per "peteneras", vaja; o serà per "cartageneras"?
Quan vaig llegir el post, també vaig posar cara d'interrogant amb "Cartagena", però vaig pensar que si ho deien a "Cartes de Mèxic" anava a missa. Ja veus quina credibilitat.

Lola

Geococcyx ha dit...

He hagut de mirar al mapa on era Antequera. He vist que no té mar i que està més aviat a l'oest o al sud-oest de Granada. Puerto Vallarta deu estar a l'oest al nord-oest del DF. Podria ser. O potser Acapulco quedaria en una posició més anàloga. Però les dues tenen mar.

Però Cartagena és al Sud-est de Madrid, i Veracruz a l'est del DF. Potser Villahermosa (Tabasco) seria la posició anàloga de Cartagena ;D

La frase de Cartagena, és la que jo havia sentit. Però no a aquell famós professor meu que tu segurament vols dir, Lola. Era un altre. Hauria d'haver sospitat d'una única cita de la frase al Google... I gràcies per la credibilitat...