dimarts, de març 07, 2006

Arsènic sense compassió


L'arsènic és un component natural de les roques del subsòl a bona part de Mexic. L'aigua de pou és la principal font d'abastament d'aigua potable a Mèxic, de manera que hi ha presència detectable d'arsènic en moltes aigües d'abastament a diversos estats de República. Més quan la sobreexplotació dels aqüífers fa augmentar la concentració d'arsènic a l'aigua subterrània. Per cert, aviat faran un congrés internacional a Mèxic sobre l'arsènic a les aigües subterrànies d'Amèrica Llatina.

L'Organització Mundial de la Salut recomana un màxim de 10 ug/L (*) en l'aigua de boca, mentre la norma oficial mexicana corresponent permet 25 ug/L, un 150% més que l'OMS (fot-li que som mexicans?...). Un Reial Decret espanyol de 2003 estableix el límit també en 10 ug/L, però el límit anterior eren 50 ug/L!

Acabo d'assistir a la lectura d'una tesi de màster molt interessant sobre el contingut d'arsènic a l'aigua d'abastament de la ciutat. Deixarem els detalls perquè els facin públics els autors, però una conclusió és que en molts casos se supera la recomanació de l'OMS sobre l'arsènic en l'aigua d'abastament. Problemes semblants s'han patit a Caldes de Malavella i a Escalarre, a Catalunya. Tanmateix, a alguns llocs del món les concentracions d'arsènic a l'aigua de pou són molt, però molt, superiors a les que s'han trobat en aquesta ciutat mexicana o les poblacions esmentades de Catalunya, un problema sanitari molt greu.

Jo no bec aigua de l'aixeta: bec aigua que envasen a la vall de Toluca, Estat de Mèxic, i cuino amb aigua de la ciutat passada per osmosi inversa, amb un contingut indeterminat però molt més baix d'arsènic. Més o menys la meitat de la població no es pot permetre (o no vol) comprar aigua purificada per beure i cuinar, a un preu de $8-17 la garrafa de 19 L. El preu varia si te la porten a casa o la vas a buscar tu.

Hem llegit als diaris que les autoritats de l'abastament d'aigua d'aquesta ciutat mexicana han perdonat a alguns empresaris milions de pesos en deutes per tarifes d'aigua mai pagades. Això deu ser una manera peculiar d'entendre la caritat i la compassió. Aquestes mateixes autoritats serveixen prop d'un quilo diari d'arsènic a la xarxa d'abastament.

Al film Arsenic & old lace, les tietes de Cary Grant donaven arsènic per compassió als pobres que trucaven a la porta de casa seva, un arsènic convenientent dosificat en el licor de fruits de saüc que els servien. En aquesta ciutat sembla que la compassió arsenical s'administra a l'engròs. Potser es tracta simplement d'un cas d'arsènic sense compassió.

(*) ug/L vol dir "micrograms per litre". Sembla que no puc escriure la lletra grega "mu" amb l'editor del Blogger...


10 comentaris:

Anònim ha dit...

per la mu escriu, tot junt sense espais:

& m u ;

i obtindràs μ

Geococcyx ha dit...

Moltes gràcies pel teu &mu comentari tan megaeficaç ;)

Laura ha dit...

doncs jo bebia aigua embotellada però cuinava amb aigua de xarxa.. casum dena! no ho sabia jo això!!! ara ja m'ha augmentat l'arseni al cos..... &mu

Anònim ha dit...

Aqui a la capital el problema no és l'arsènic, sinó que t'intoxiquin amb plom, uns quants grams de cop.

Que hi farem, ningú no viu per sempre.

Visca el Barça!

Anònim ha dit...

...jo vaig fer el meu projecte de final de carrera treballant a la OMS en desenvolupament de tecnologies de baix cost per l'eliminació de l'arsènic en zones rurals i disperses.
De fet, quan he estat a Xile i a Nicaragua ha estat-a més- treballant amb el tema arsènic.

Dues persones del comitè organitzador varen ser tutores meves:-)

mos hi veurem!:-)

...i Laura, tranquil.la que amb el temps que t'hi vares estar no va tenir temps d'acumular-se, se'n va anar per ungles, cabell i orina.

CCS

Laura ha dit...

Gràcies Catalina per la info! ;) Ja sembla un forum això....

VISCA EL BARÇAAAAAAAAAAA

Geococcyx ha dit...

Laura: no em consta que a Puebla hi hagués aquest problema, però la quantitat ingerida seria petita, com diu la Catalina. Escolta, Laura, que no eres a Londres amb Ryan Air? Has vist què et diu el Gunther? Què els dones, filla...?

Avui no he vist el partit del Chelsea, he quedat a dinar a la feina, i a més els administradors de la xarxa tenen bloquejat l'streamming d'àudio i de vídeo (vull dir que tampoc podria haver aplicat la tècnica del P2P que l'RMF s'ha apressat a provar).

Jordi D.F.: molt bo, això de la intoxicació per plom. ¿Et refereixes al "plomazo" que et donen si no els entregues el cotxe quan t'esperen a un semàfor, per exemple en un lateral del Circuito Interior? Que Nostre Senyor protegeixi tots els chilangos (permanents i transitoris).

Catalina CS: documentant-me sobre el tema abans de penjar l'apunt em sembla que vaig trobar documents web que t'involucren clarament amb el tema de l'arsènic ;D. Va ser tot un descobriment.

Jo no em dedic a l'arsènic, i no assistiré al congrés del juny al DF, però si t'aventures per Geococcyxlàndia, diga-ho i t'ensenyarem el poble i la tropa que hi ha per aquí...

Anònim ha dit...

Efectivament, a això em referia. Per cert, jo no tinc cotxe.

Laura ha dit...

hola Geo, no sóc a London, hi vaig dissabte!!! ;) enviam l'adressa de geococyxlandia i rebràs una bonica postal d'UK... i no, no sé què els hi dono, però al Gunther el vaig veure nomes un dia en tota la meva estada, és el germà d'una amiga chilanga... tot i què, com saps tinc altres preferències ;) per cert! firmam tu algun dia, no? Küsse

Laura ha dit...

efectivament he anat amb globus ;) el meu pare te un ultralleuger i té amics de "l'aviació" ... ;) el que no he fet és tirarme en paracaigudes. Petons! thanks pel post... i repensat lo de UK ok?