dimecres, de març 29, 2006

5 cèntims de puntcat


El 27 de febrer es va obrir el registre restringit de dominis .cat. Fins el dia 21 d'abril, el registre només estarà obert a les més de 68.000 persones i institucions que es van adherir a la campanya Puntcat (és més complicat, però fem-ho fàcil), i el dia de Sant Jordi s'obrirà el registre de dominis a la resta d'interessats.

Al moment d'escriure aquestes línies, i d'acord amb el Google, hi ha unes 919.000 pàgines web dins el nou domini .cat, de les quals 846.000 en català, 30.200 en anglès i 29.000 en espanyol. Segons el recompte de Softcatalà, a l'octubre del 2005 hi havia 7.140.000 pàgines web en català. Tenint en compte que la majoria de pàgines del domini puntcat deuen ser pàgines reconvertides, podem dir que aproximadament el 12% de les pàgines en català s'han acollit al domini .cat.

En obrir-se el registre de dominis, se suposa que augmentarà el nombre de pàgines registrades, però és difícil de predir fins a quin punt. Tampoc sé si tots els llocs web en anglès dedicats al mon de gat (cat) podran registrar els corresponents dominis puntcat o si hi haurà filtres al respecte. Hi ha 140 milions de pàgines amb el terme "cats".

Pel que fa a les grans empreses, un petit sondeig:

lacaixa.cat? Nein!
gasnatural.cat? Nein!
fecsaendesa.cat? Nein!
nestle.cat? Nein!

Se suposa que no es van adherir al Puntcat i encara que volguessin no s'haurien pogut registrar ara, tot i que dubto que ho facin mai, especialment alguna d'elles ;D. Poques sorpreses.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

www.upc.cat nein!
www.ub.cat nein!
www.uab.cat ja!
www.udg.cat ja!
www.udl.cat ja!
www.urv.cat ja!

he de dir que m'ha sorprès bastant!!

Geococcyx ha dit...

Catalina, a mi no em sorprèn tant. Possiblement la UPC sí que adoptarà el puntcat quan s'obri el registre de dominis. Així ja en tindrà tres:
upc.es
upc.edu
upc.cat

D'això en deien dir missa i repicar o, directament, fer la puta i la ramoneta... Qui no ho fa?