diumenge, de gener 22, 2006

Pors canadenques


Demà dilluns hi ha eleccions parlamentàries federals al Canadà. Visitant algun diari o bloc quebequès percebo a l'ambient l'escagarrinament que provoca el conservador Stephen Harper, que presenta unes propostes alienes i contràries al consens polític canadenc (i no diguem quebequès) dels darrers 40 anys com a mínim. El descrèdit del Partit Liberal al govern federal, la crisi els anys passats del Partit Conservador (fusionat després amb el partit de Harper), i la moció de censura aprovada per conservadors i bloquistes (del Bloc Quebequès), que va fer caure el govern liberal, han portat a una situació en la què Harper, amb un suport fins fa poc força minoritari, encapçala les enquestes d'intenció de vot.

Harper representa unes idees semblants a les del Partit Republicà dels EUA (o a la seva ala més dretana). Fins fa poc, només tenia suport a les provínces de l'oest del Canadà, entre els què l'esquerra canadenca anomenava despectivament rednecks. Per una sèrie de circumstàncies, Harper pot arribar al poder, i la seva agenda fa feredat entre liberals canadencs i sobiranistes quebequesos (doble por entre aquests), que veuen perillar coses com:

- El bilingüisme de l'administració federal
- L'actual política exterior canadenca
- El laïcisme de l'estat
- Els drets dels homosexuals i les dones
- La seguretat social
- L'estatus actual del Quebec

A través d'aquest bloc vaig arribar a aquest altre, on van fer la broma fa unes setmanes sobre quin seria el govern federal de Harper, amb una fauna que esgarrifa. Aviat sabrem qui ha guanyat...

7 comentaris:

Laura ha dit...

vaja, jo de la política canadenca nomès n'he sentit a dir alguna cosa (de gent que hi ha viscut) però no la conec, i tot i què els quebecoises estàn a una situació similar a Catalunya, crec que ells tenen molt millors drets que nosaltres. Espero que no els hi treguin res....

Sobre MOntserrat, hi espero portar als mexicans, :) quan vinguin.. que encara està per definir. I bé, hi ha molts llocs bonics on anar, com avui que he anat a St.Roc, 2 hores de caminada per la muntanya per trobar-nos amb una petita hermita i unes vistes impresionants. Properament estarà online.

Petons! ;)

Geococcyx ha dit...

Les diferències entre QC i CT són tremendes, segurament encara ho són més entre CA i ES. Per exemple, hi ha set (7!) ministres liberals quebequesos al govern sortint d'Ottawa, predicant (no sé si practicant) el federalisme asimètric. Aviam què passa avui, i aviam les fotos de St Roc... xD

xavier ha dit...

Geococcyx:
Perdoa'm però quant a Quebec, els quebecesos veuen amb bon ull propostes d'Harper sobre el desequlibri fiscal i el respecte de la competències exclusives entre les provincies i el federal. En fet, en les ulties 2 setmanes es vi un creixament dels conservador a costos del Bloc quebecois
Doncs el bilingüalisme no es troba en perill. Quant a la politica exterior, francament es contreproductiu a insular els americans. Bush es un home que marxara aviat i ambdos països han de treballar junts amb interessos transfrontralers com els llacs, el comerç, l'enèrgia etc.

Com en altres països, s'ha de reformar la seguretat social i discutim el model actual.

xavier

Geococcyx ha dit...

Xavier: moltes gràcies pel teu comentari, em penso que des del QC.
Parlava d'algunes coses que m'ha semblat detectar en alguns entorns, i d'altres que possiblement són prou evidents. Només deia jo que he detectat pors en algun "blogue" i diari de Quebec. I em penso que el blog que he posat n'era un exemple. I el diari era Le Devoir, que no crec que sigui gaire pro-Harper. També venia a dir que els liberals canadencs i els sobiranistes quebequesos veuen amb por l'ascens de Harper. Els liberals és obvi perquè s'hi jugaven el govern i un model que en gran part ells han creat. Els sobiranistes, veig que el BQ ha aguantat molt bé l'empenta del PC. En aquests moments veig a La Presse que el BQ porta provisionalment 51 diputats (enfront dels 54 de 2004). No tinc les dades, però sembla que el creixement del PC al QC ha estat més a costa del PL.

Evidentent, Harper no fa por a tothom, i per això ha tingut majoria relativa al parlament federal. I segurament al QC la gent que vol un model amb més liberalisme econòmic, com tu, pot pensar que el PL i el BQ repesenten més estat i més socialdemocràcia i més impostos, i poden triar el PC. I pot passar també que votants tradicionals del PL al QC vegin en Harper un missatge pro-Canada molt més clar que amb el PL. No ho sé.

No crec que el Canadà tingui una política antiamericana, però en el temps que vaig passar a Mont-real vaig conèixer algunes persones molt però molt antiamericana o, si més no, anti-Bush. I, evidentent, el Canadà no pot estar barallat amb els EUA.

Respecte al bilingüisme, jo no he dit que perilli, però hi ha gent que ho percep així. I hi ha declaracions, si més no, ambivalents de Harper al respecte, i al mateix blog que jo enllaçava en parlaven.

Si vius allà tu saps molt millor que jo com està el tema, però em penso que no he dit cap disbarat.
En fi, salut, i bona nit!

xavier ha dit...

Geococcyx:
En fet no has dit cap disbarat i havia trobat el teu article molt moderat i amb seny.
Tanmateix, només volia assenyalar que les coses sempre son una mica més grisos com tot arreu ;)
El Devoir es un diari entre altres Quebec. En tot cas, ara que tenim un govern conservador amb un recolzament condicional del Bloc i dels socialistes per certs inciatives politics, els pròxim 2 o 3 anys s'esperen a ser molt interessant.

P.S. Sempre m'agrada visitar el teu bloc aprenc novetats sobre la ciutat DF i em dona l'occasio de practicar el meu català escrit :D Em contenta molt que ensenyes català als méxics- com ho troben?

xavier

Geococcyx ha dit...

Uf, això d'ensenyar català als mexicans va ser una experiència de l'any passat, i que no he repetit (no és la meva professió). Alguns s'ho van prendre amb interès, altres no...

xavier ha dit...

Geococcyx:
Gràcies per les noticies. Bé almenys era un expèrncia per paralar durant anys ;)

xavier