divendres, de setembre 01, 2006

Prevenció de desastres

.
En un país que té un Tribunal Electoral del Poder Judicial de la Federación no hi podia mancar una cosa que es digués Centro Nacional de Prevención de Desastres. Tal cosa existeix, i el seu acrònim és CENAPRED, una mostra més de l'amor mexicà pels acrònims pronunciables com a paraules (CONAGUA, CANACINTRA, COPARMEX, PROFEPA, PROFECO, SEMARNAT, CONALEP, CONACULTA...). Sense conèixer alguns d'aquests acrònims val més que no intenteu llegir un diari mexicà. Hi podríem afegir algunes sigles de noms de persona, com ara: VFQ, AMLO o, fa uns anys, EZP o FLO.

CENAPRED és un centre "desconcentrat" (whatever it is) de la SEGOB, acrònim, aquest, de la Secretaría de Gobernación. No conec a fons la feina que fa el CENAPRED, però em sembla fantàstic que existeixi; més tenint en compte que, a més dels desastres habituals (aiguats, pedregades, maragallades, incendis forestals...), a Mèxic hi ha almenys tres fonts potencials de desastres que són desconegudes a les nostres fresques i regalades terres: els huracans, els volcans actius i els terratrèmols.

Aquests dies tenim l'huracà John passejant-se davant de la costa pacífica mexicana, i dirigint-se cap al sud de la península de Baixa Califòrnia. El CENAPRED publica butlletins freqüents sobre l'evolució de l'huracà i hi dóna recomanacions a les autoritats i a la població. Llàstima que no es pot fer un enllaç html als butlletins, que són accesibles, suposo, via algun javascript o qui sap què. La pàgina dels butlletins és aquesta.

Pel que fa als volcans, és monitoritzen els volcans actius, se'n fan butlletins, i com a curiositat per al públic, es pot veure la foto del Popocatépetl, que s'actualitza cada minut. Procureu visitar-la en hores diürnes mexicanes i, per cert, a Mèxic també hi ha boira de tant en tant. El CENAPRED té també el semàfor d'alerta volcànica, que avui és groc.

Els terratrèmols suposo que encara no es poden predir, pero el CENAPRED emet butlletins sísmics. Tampoc són accessibles amb un enllaç. Només direm que els terratrèmols de 3,0 o 3,5 graus Richter no són notícia a Mèxic: aquí los temblorcitos de 3.5 grados nos hacen el mandado.

Davant de l'estat semidesastrós de la política nacional, podem dir que el CENAPRED no hauria fet una gran feina en els darrers mesos o anys... O no n'han fet cas. M'imagino el CENAPRED emetent butlletins a les autoritats sobre un tsunami de quatre o cinc milions de persones sobrants al cens electoral, erupcions partidistes a l'IFE o la presidència del TEPJF, rierades perredistes al Passeig de la Reforma, plagues de pejelagartos a la plaça de la Constitució, o huracans grocs al Congrés de la Unió. Demano humilment a tots els polítics que facin una mica de CENAPRED.