dilluns, de setembre 25, 2006

Més de Jan Wong

.

.

L'afer Jan Wong (vaig escriure Jane, però és "Jan"), que jo esmentava l'altre dia, ha continuat uns dies més. L'article original és de pagament a The Globe and Mail, però torno a enllaçar aquest blog, que reprodueix la part més sucosa de l'article. Reaccions interesants, ja de la setmana passada:

1. Els primers ministres del Quebec i del Canadà han enviat sengles missatges de protesta al diari The Globe and Mail per l'article. No crec que sigui funció dels governants protestar pel què diuen els diaris, però crida l'atenció que el primer ministre canadenc Stephen Harper, que probablement no estima gaire la llei 101, hagi considerat que li convenia políticament desmarcar-se de les declaracions de Wong. Aquí la notícia (text) a Radio Canada.

2. La Cambra dels Comuns (d'Ottawa!) va aprovar una resolució unànime exigint al diari que presentés excuses als quebequesos. Tampoc crec que sigui funció d'un parlament exigir als diaris que demanin excuses, però em sorgeix una pregunta. Cada dia es vomiten a la ràdio i a la premsa espanyoles expressions molt greus sobre lleis i punts de vista polítics que formen part del consens polític català dels darrers 30 anys. ¿Hi ha hagut un sol polític espanyol que hagi sentit necessitat de marcar distàncies amb tota aquesta vociferació dels darrers anys? Aquesta pregunta, retòrica, havia de quedar penjada sense resposta. Però aquest cap de setmana, mentre apunt s'estava covant, ZP ha entrat a la campanya electoral catalana amb una mica de vaselina per al catalanet mitjà. Diu El País:

Zapatero lamenta que en los tres últimos años se haya atacado más a Cataluña y se hayan dicho más mentiras contra esta Comunidad "que en los últimos 30", ...

De lo perdido, lo encontrado, dic jo.

3. Finalment, The Globe and Mail ha defensat el dret de la columnista a expressar-se, però ha advertit que aquesta no és la posició del diari.

He cercat un fitxer d'àudio contundent sobre el tema, però no l'he trobat. Escolteu en tot cas un tall del programa de Pierre Maisonneuve a Radio Canada sobre la cosa. Hi accedireu des d'aquesta pàgina (un cop dins, feu clic al text Écoutez l'extrait>>>). Si més no, sentireu una estona el francès de Radio Canada...
.