diumenge, de novembre 13, 2005

Assegurança popular


La seguretat social mexicana és l'IMSS, l'Instituto Mexicano del Seguro Social. Els funcionaris públics tenen l'ISSSTE, que és una cosa semblant. El 45% dels mexicans no tenien cobertura de l'IMSS, i menys de l'ISSSTE. Imagineu-vos, per tant, el risc sanitari a que s'exposava gairebé la meitat de la població. Val a dir que passar per l'IMSS o per l'ISSSTE pot tenir també un risc considerable, no sé si superior al de passar per algun hospital públic de Mallorca, per exemple.

El president Fox va enviar al Congrés un projecte de llei per crear el Seguro Popular, una asssegurança sanitària pública, de cobertura limitada, destinada a les persones que no cotitzen a l'IMSS ni a l'ISSSTE. El projecte s'aprovà i ja s'ha posat en marxa, amb la reticència sonora del Districte Federal mentre Andrés Manuel López Obrador (alias el Peje) va ser-ne cap de govern. Va ser plegar el Peje i apuntar-se el DF al nou sistema.

Tot i que el Seguro Popular surt del poder legislatiu, que el PAN de Fox no controla, qui l'implanta és el govern federal, que s'emportarà a la pràctica els mèrits d'una mesura que està tenint un èxit espatarrant d'afiliació. Fins al punt que podria morir d'èxit. En tot cas, les medalles ja se les està posant l'executiu panista, i podríem dir que és un gol que la dreta li ha ficat a l'esquerra, o al priïsme (com no se'ls va acudir a ells quan governaven?).

Què és el Seguro Popular? Entre la població que no té IMMS ni ISSSTE, moltes persones obtenen ingressos de l'economia submergida (economía informal, que en diuen aquí), o reben transferències de diners dels Estats Units. Amb el Seguro Popular (SP) aquestes persones poden pagar-se una assegurança pública, la quota (pdf) de la qual es determina després d'una avaluació socioeconòmica de la família. La quota és nul·la per a les famílies amb un nivell socio-econòmic dins el 20% inferior, i varia de $640 a $10.200 anuals per a la resta de famílies.

L'èxit d'afiliació ha estat impressionant. Fa unes setmanes, el ministre de Sanitat, Julio Frenk Mora, deia que s'afiliaven al SP 45.000 famílies cada setmana. El SP Popular dóna una sèrie de serveis (pdf), a través dels hospitals públics. Aquest és un dels punts febles del sistema, ja que els usuaris del SP poden col·lapsar la xarxa pública d'hospitals, si no s'hi fan fortes inversions i noves contractacions per absorbir la nova massa de derechohabientes (beneficiaris). Ja hi ha hagut queixes d'això.

A part de tot, l'IMSS té un forat que ningú sap com es cobrirà, degut en gran part al passiu generat per un sistema de jubilacions força surrealista. Però això donaria per a un altra carta de Mèxic.

1 comentari:

Anònim ha dit...

be com a ex-emigrant (es deixa ma de ser-ho?) a mexic, em sembla que mai ho sabrem del cert, ja que a nosaltres no ens atenen ni a l´IMSS ni a l´ISSTE, això si podem gaudor de les seves campanyes publicitaries impagables...