diumenge, d’abril 17, 2005

La Rinconada


Fa uns mesos van passar per la BBC un documental sobre La Rinconada, als Andes peruans, la ciutat de barraques (bidonville o shantytown) més elevada del món, construïda al peu d'un glaciar a 5.500 m, amb 20.000 habitants atrets per les mines d'or qui hi ha al costat. No hi ha clavegueres i la brossa s'aboca als voltants de la ciutat, sobre la neu, de manera que la ciutat es troba enmig d'un abocador, i la pudor és terrible, entre les deixalles i els residus fecals (merda, per als amics).

La policia pràcticament no hi entra, i en aquest sentit es deu semblar a les ciutats sense llei que van néixer amb les diferents "febres d'or" que hi ha haver als EUA. Els miners no cobren un sou per la seva feina, sinó que un sol dia al mes (o menys sovint encara) poden quedar-se amb tot l'or que trobin, que pot ser poc o gens. Això es diu el cachorreo.

L'or se separa artesanalment del mineral tot esclafant-lo amb una roca dins una pica on s'hi posa aigua i mercuri (aquí una foto d'un infant fent aquesta feina). El mercuri absorbeix l'or, formant una amalgama. Després s'escalfa l'amalgama per evaporar el mercuri i obtenir l'or pur. Els vapors de mercuri s'alliberen per les xemeneies de les cases de compra-venda d'or, i condensen sobre les teulades de llauna de les cases. No cal dir el perill que suposa això per als veïns i per a la contaminació de l'aigua, junt amb les aigües residuals. La mineria artesanal allibera al perú 100 tones de mercuri a l'any.

El documental de la BBC era impressionant, i massa tard se'm va acudir que el podia haver gravat (comprar-se el primer gravador de VHS el 2004 i als 43 anys té aquestes coses...).

Avui me n'he recordat, de La Rinconada, perquè una urbanització bastant cara i exclusiva d'aquesta ciutat (encerclada per un mur de tres o quatre metres d'alçada) té per nom Rinconada. Segurament ni els promotors ni els habitants del fraccionamiento poden percebre les ressonàncies bidonvillianes d'aquest nom.

En aquesta pàgina podeu veure un vídeo sobre La Rinconada. Jo diria que és un resum del vídeo que vaig veure a la BBC, però en francès, i en Real Player.