divendres, de juny 18, 2004

Senyores, senyoretes, etc.. a Mèxic

Gràcies pel "feedback". Em pensava que només tenia un lector, però veig que n'hi ha més. En Carles demana una explicació urgent sobre el tema de les doctores i les senyoretes. Us aclariré la qüestió, perquè sapigueu com és, però jo no responc de les concepcions sobre el gènere que tenen bona part de mexicans i mexicanes.

Primer punt: a una doctora a Mèxic se li diu doctora, no "señorita". A una llicenciada "Licenciada", no "señorita".

Segon punt: l'anècdota que explico a l'apunt anterior, sobre els "enginyers" i les "senyoretes" és de fa 40 anys. Llavors les concepcions eren encara més arcaiques. Segurament, en aquell temps les dones que treballaven a la CFE no eren precisament enginyeres, sinó secretàries (quantes enginyeres hi havia a Catalunya mateix fa 40 anys?). Per tant, no s'esqueia el títol d'enginyera. D'altra banda, a Mèxic encara es conserva la distinció senyora/senyoreta, que nosaltres hem eliminat o intentem eliminar per sexista (si no ha senyorets, no hi ha d'haver senyoretes). En canvi, els mexicans (i les mexicanes les primeres) sí que la conserven.

Amb una complicació afegida: no convé dir-li "señora" a una dona (per exemple una cambrera), a no ser que sigui molt gran (ni encara que sigui molt gran). Si ho fas li estàs dient "vella". Per tant, li has de dir "señorita". Potser ella et dirà "señora", si és casada i ho troba convenient. Tot això és bastant surrealista..., però és així, jo diria que en lamajoria dels casos.

Que volia dir el de la CFE quan va dir "aquí todos son ingenieros y todas son señoritas"? Reflectia la situació: tots els homes que treballaven a la CFE volien ser tractats d'"enginyers", i totes les dones de "señoritas". És dura la vida, oi?

Apunt final:
A la ciutat que visc, moltíssimes dones fan servir el cognom del marit: Lupita Rodríguez de Andrade (Andrade és el marit). Això em transporta 35 anys enrera en algunes regions del nostre país...

Informacions sorprenents? Així és la vida per a molta gent aquí.

2 comentaris:

mai9 ha dit...

jo vaig trobar el teu blog a bitacoles.net

. ha dit...

En tens uns quants de lectors, em consta. Però els lectors normals el que fan és això, llegir. Només uns quants viciosos, a més, escrivim, tant si tenim alguna cosa a dir com si no.