dimecres, de març 12, 2008

Un detall sobre Cassià Maria Just

En el recent traspàs de l'abat emèrit de Montserrat veig que no s'ha comentat una situació que va afectar l'abat Just en el procés de successió de l'arquebisbe Narcís Jubany. Quan s'estava gestant aquesta successió, crec recordar que l'abat va renunciar al seu càrrec. Es va comentar a la premsa que es perfilava com a nou arquebisbe de Barcelona, i que aquest n'era un pas previ. Però el nou arquebisbe va ser el conservador Ricard Maria Carles, i Cassià Maria Just hauria quedat amb un pam de nassos. ¿Potser algú des de Roma va ensarronar Just perquè deixes el càrrec d'abat amb l'esquer de l'arquebisbat?

El fet que això no s'hagi comentat em fa dubtar de la meva memòria. Algú recorda aquest, diguem-ne, incident? Vaig errat i tinc memòria creativa?

Traducció automàtica d'aquest text: en es fr

6 comentaris:

Jesús Cardona ha dit...

uhmm, sóc jove per haver viscut aquella època, deu fer vint d'anys d'això. De tota manera, sí que ho havia sentit a dir. I vist els anys, el Vaticà va equivocar-se.

Geococcyx ha dit...

Segurament tens raó. La secularització de la societat i la descatalanització imposada han deixat l'església catòlica a Catalunya en un paper cada vegada més marginal.

Anònim ha dit...

Li he preguntat al meu pare, que està força al cas d'aquestes coses i m'ha dit que ell no recorda res del què esmentes. En tot cas si va passar així no va sortir gaire a la llum pública.
Eule

Geococcyx ha dit...

Jo juraria que ho vaig llegir a La Vanguardia. Qualsevol consulta l'hemeroteca, a 5 EUR el número...

Anònim ha dit...

Hola, a l'hemeroteca de La Vanguardia, de consulta gratuïta, hi ha una entrevista al mateix cassià en què ho desmenteix. La memòria no et falla, però no en vas fer el seguiment posterior. L'entrevista val la pena:
http://web.lavanguardia.es/lavanguardia/docs/20080312/fentrevista03.pdf

Geococcyx ha dit...

Moltes gràcies! No sé com es combina la gratuïtat amb la venda a 5 EUR. Em pensava que només era gratuïta per als subscriptors.

Bé, efectivament ell ho desmenteix. Potser va aprofitar la renovació a l'arquebisbat (quina "renovació" va resultar!) per activar-la també a Montserrat. Tanmateix, el seu desmentit no garanteix que la cosa no anés com jo deia a l'escrit. Difícilment ho reconeixeria en públic...