dissabte, de gener 05, 2008

Sierra Gorda de Guanajuato


La Sierra Gorda forma part de la Sierra Madre Oriental i s'estén per quatre estats mexicans, de nord a sud: San Luis Potosí, Guanajuato, Querétaro i Hidalgo. De la part de Querétaro en vaig parlar força fa dos anys, i en podeu trobar un recull a la barra lateral d'aquest blog. Els queretans porten uns anys d'avantatge promovent el seu tros de Sierra Gorda, fins el punt que els visitants (i alguns mexicans) poden arribar a identificar la marca Sierra Gorda amb Querétaro, com em va passar fa un temps a mi mateix.

Però a Guanajuato comencen a fer els deures, i des del passat 3 de febrer 237.000 hectàrees de la seva Sierra Gorda han estat declarades "reserva de la biosfera" pel govern federal, amb un nucli altament protegit de 78.000 ha. No sé si ha estat reconeguda així per la Unesco (no figura al seu inventari de reserves), però en tot cas serà un etiqueta que donarà a conèixer la regió. Això pot tenir avantatges i inconvenients, i les coses sempre es poden fer malament, com s'hi han fet tantes vegades, però crec que pot potenciar el desenvolupament i ajudar a conservar els recursos naturals. De moment, hi ha hagut desconfiança de part de la població [vegeu 1 , 2].

Des de la carretera federal 57, San Luis de la Paz (Gto.) és el punt de partida per visitar la Sierra Gorda de Guanajuato. Aquí, un document PDF amb molta informació sobre la reserva.

Traducció automàtica d'aquest text: en es fr

2 comentaris:

bandala ha dit...

No olvides mencionar también las misiones coloniales ubicadas ahí. Son consideradas también un patrimonio histórico y artístico importante.

Saludos!

Geococcyx ha dit...

Moltes esglésies d'una regió molt àmplia entorn de tot això (si no a tot Mèxic) van néixer com a missions (sovint franciscanes), com la missió Santa Rosa, de Xichú, a la SG de Gto.

Les missions franciscanes de la SG de Querétaro (Jalpan, Concá, etc) van ser declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, potser perquè s'ho van treballar abans. En vaig parlar als apunts:
Sierra Gorda de Querétaro i
Marató missionera.
Aquestes missions em van emocionar. Són fantàstiques, però no són a Guanajuato.