dilluns, de novembre 19, 2007

Schettino sobre la Revolució Mexicana

Impagable article a El Universal de Macario Schettino sobre la Revolució Mexicana. Fins i tot avui s'ha de tenir valor a Mèxic per dir les veritats que escriu Schettino. No hi ha un sol polític de dretes o d'esquerres disposat a contradir públicament la mitologia nacional revolucionària.

Posats a triar, triem de l'article una frase referent a l'educació del priïsme:

El siglo pasado, aprendimos en la escuela no lo que necesitábamos para competir, sino los mitos que el régimen necesitaba para sostenerse [...], si nuestros hijos no pueden hacer nada más que “seguir instrucciones simples”, se lo debemos a la Revolución.

Traducció automàtica d'aquest text: en es fr

4 comentaris:

Anònim ha dit...

A mí me encantó esta:

"Construimos una sociedad que no generaba riqueza, sino que sólo la distribuía"

Por poner un ejemplo, ¡cuánto habrán entusiasmado los ejidos y cuántos pobres seculares habrán alimentado!

El problema del porfiriato no era tanto el sistema, que para la época era lo habitual. El problema era el paternalismo ilustrado de don Porfirio, que parecía creerse el único capaz de México y que, sin él , el país no era nada. Como tantos otros que se perpetuaron en el poder porque sí.

Geococcyx ha dit...

Una amiga historiadora em diu que els historiadors ja fa temps que han estudiat més objectivament el porfiriat, però en la consciència dels mexicans i en el discurs políticament correcte bona part dels tòpics revolucionaris segueixen vigents.

Els "ejidos" han permès una economia de subsistència a molta gent, però em fa l'efecte que en molts casos no han permès passar d'això.

Berenguer ha dit...

Extraordinari article, que és d'aquells de guardar a l'hemeroteca. És d'aquells textos que et fan pensar: "aquesta era la idea que em rondava el cap, i aquí està expressada, magníficament."

Jo, que vaig viure aspectes de l'administració tributària, em quedo amb la frase següent: "si hoy tenemos prebendas sindicales impagables, si tenemos un esquema fiscal insostenible...se lo debemos a la Revolución".

Tens raó en que desmuntar mites nacionals és molt costós,a Mèxic, però també a molts altres països d'Amèrica Llatina, que han necessitat construir mites nacionals molt ràpids i recents.

Una abraçada,

Geococcyx ha dit...

Un sistema fiscal que recapta només el 10% del PIB, i un altre 10% (grans números) del petroli de Pemex, amb un futur en declivi. És per explicar-ho un dia,i potser ho faré. Salut "Indiano"...!