dimecres, de novembre 14, 2007

Petroli brasiler

Mentre jo parlava del pic petrolier i d'un probable proper declivi de la producció petroliera, els brasilers descobrien un "enorme" camp de petroli, amb unes reserves estimades de cinc o vuit mil milions de barrils de petroli recuperable (5-8 Gb) (BBC). És el camp de petroli de Tupi, amb el petroli a milers de metres de fondària, en aigües atlàntiques brasileres.

Que és poc o molt, 5-8 Gb de petroli? Brasil augmenta, de sobte, les seves reserves de petroli en un 50%, aproximadament, i podria passar a ser un clar exportador. El descobriment equival al doble del petroli descobert al mar, de mitjana, a tot el món, en qualsevol dels sis darrers anys. Aquesta troballa representa 250-400 vegades el volum mitjà dels descobriments individuals de petroli dels darrers anys (20 Mb). Déu n'hi do. Tanmateix, aquest camp, almenys en la dimensió actual, no arriba, a la magnitud dels més grans camps de petroli: en descobrir-se el saudita Ghawar (1948), se li van estimar 60 Gb o més de petroli recuperable. Això és 7,5-12 vegades el petroli recuperable que els brasilers estimen que han trobat a Tupi.

Pel que fa a la producció mundial de petroli (84,9 Mb/d el 2006), el camp de Tupi equival a 59-94 dies de producció mundial, que no és gaire en termes globals. Si Brasil n'extragués 1 Mb/d (augment de l'extracció proporcional a l'augment de reserves), podria manxar petroli de Tupi durant 14-22 anys, que no està gens malament per a Petrobras i els seus socis. Pel que fa a les emissions atmosfèriques de carboni que podria generar el petroli extret del jaciment, serien, fent un capmàs, uns 800 milions de tones, és a dir, 31 dies d'emissions mundials del 2005 (combustibles fòssils + usos del sòl = 2,6 Mt/d).

Per tant, tot i que Tupi és un gran descobriment de petroli, molt per damunt de la mitjana de les troballes que es fan en els darrers anys, a mi em sembla una troballa relativament modesta, mesurat en termes de poder ajornar molts anys el pic petrolier. Aquest pou es troba milers de metres sota el fons marí, en un mar amb fondàries de 2000 o 3000 metres. Molt avall. Sembla que és tot un repte tecnològic explotar-lo, però la pregunta és: quants camps de petroli com Tupis queden al món? És Tupis només un ou de dos vermells, o és la punta d'un iceberg?

Traducció automàtica d'aquest text: en es fr

2 comentaris:

Anònim ha dit...

què vol dir exactament "recuperable", extractable?

Geococcyx ha dit...

Exacte. Extractable en les condicions econòmiques actuals:

Oil reserves refer to portions of oil in place that are claimed to be recoverable under economic constraints.

"Oil in the ground is not a "reserve" unless it is claimed to be economically recoverable, since as the oil is extracted, the cost of recovery increases incrementally as the amount of oil remaining is reduced. The recovery factor (RF) is the percentage of oil in place which is expected to be economically recoverable under a given set of conditions."