diumenge, de novembre 04, 2007

Tabasco sota l'aigua

Les pluges van desbordar els rius de Tabasco sobre les seves precàries riberes, i van provocar el negament de la major part de l'estat (70-80%, segons les fonts). Tabasco és una gran plana de 25.000 km2, entre la cua sud de la Sierra Madre Oriental, les muntanyes de Chiapas i el Golf de Mèxic. A Tabasco plou molt, més de 2.000 L/m2 a l'any i, a més, els rius que el travessen recullen part de l'escolament de Chiapas, Veracruz i Guatemala. A llocs de Chiapas cauen prop de 5.000 L/m2 a l'any. Segons la CNA, la conca dels rius Grijalva-Usumacinta té un escolament superficial d'uns 116.000 hm3, el 46% del total nacional.

Normalment, el 30% de la superfície de l'estat ja són llacs o aiguamolls (vegeu aquesta imatge de satèl·lit), i em temo que de manera natural s'inundaria cada any bon part de l'estat, si no fos pels dics de terra compactada que s'aixequen a cada costat dels rius i eviten que les crescudes descarreguin fàcilment sobre la plana. Els dics ja estaven en mal estat a quinze punts de Villahermosa, la capital de l'estat, i amb la crescuda del riu es van trencar o van vessar per diferents llocs, inundant tota la ciutat. Els diaris explicaven que es van posar 880.000 sacs de sorra per reforçar la ribera dels rius, però no va servir de gaire.

El desastre econòmic i humanitari és molt gran, tot i que sembla que per ara només hi ha una persona morta. Centenars de milers de persones van quedar aïllades, moltes enfilades al terrat de casa seva (si tenien la sort que no fos de llauna) i ja es tem que hi pugui haver diverses epidèmies per la situació que s'ha creat. S'indica que els governs no han fet els deures en qüestió d'enginyeria hidràulica, malgrat el considerable flux de fons federals cap a l'estat, i que la política d'embassament de les centrals hidroelèctriques ha afavorit el desastre. Jorge Zepeda en parla avui. Les aigües comencen a baixar, però la recuperació serà lenta i cara.

Traducció automàtica d'aquest text: en es fr