dilluns, d’agost 20, 2007

Arribant a Chetumal


Predicció de trajectòria de l'huracà Dean, segons el NHC
dels Estats Units, del 20/08/2007 a les 22 h EDT.

La cosa es posa color de hormiga per a la gent del sud de Quintana Roo: l'huracà Dean ha assolit la categoria cinc i es disposa a toca terra en aquell punt de la costa. La trajectòria més probable de l'huracà ha anat baixant cap al sud, com ens han explicat aquests dies. La major part de la infraestructura turística del nord de la península no rebrà com amb Wilma el 2005, però sembla que ara rebrà Chetumal i poblacions indígenes maies del sud de la península, amb construccions i equipaments molt més deficients.

Un cop Dean travessi la península de Yucatán, el dubte és quina força tindrà. S'ha dit que serà de categoria entre u i tres, i que encara es podria reactivar abans de tornar a tocar terra, per allà a Tuxpan, Veracruz. Llegint la premsa mexicana, sembla que ningú estigui preocupat pel que pugui passar un cop la pertorbació entri cap al centre de Mèxic. Fins i tot en forma de tempesta tropical o depressió tropical, només que deixés caure 50 o 100 mm en aquesta ciutat podria fer bastant de mal, vist el comportament del clavegueram quan cauen 20 o 30 mm de pluja.

La projecció de trajectòria calculada pel NHC ha anat derivant cap al sud, i en la figura s'observa que dimecres a les 7 de la tarda el centre del que quedi de l'huracà podria estar bastant a prop de la ciutat de Mèxic. De fet no s'observa, però es pot comprovar aproximadament amb les coordinades de la ciutat (19º20' N, 99º40' W).