divendres, de desembre 15, 2006

No és notícia que assassinin el cosí de la dona del President

.
Cap al migdia de dimecres es va fer públic que havien assassinat de tres trets Luis Felipe Zavala, cosí germà de Margarita Zavala, qui és l'esposa del President Calderón. La notícia, repartida en tres notes, va estar en portada de El Universal durant unes hores. També se'n va parlar als telenotícies del migdia. La notícia era cridanera: mentre Felipe Calderón inicia una ofensiva contra el narcotràfic, de dimensions inèdites en els darrers anys, el seu cosí polític mor executat en un crim, l'autoria del qual podria ser del crim organitzat. Una coincidència? Un missatge del crim organitzat a Felipe Calderón?

El cas és que a la tarda la notícia havia desaparegut de la portada electrònica de El Universal, i ja no se'n va parlar als telenotícies del vespre (ni al Canal Once ni a Azteca 13). Una consigna de Los Pinos? D'això no se'n parla? Per a alguns, això no havia de ser notícia. Finalment, ahir dijous se'n va acabar parlant a la ràdio, i a algunes cadenes de televisió, tot i que no es va fer cap anàlisi política del fet.

Després, alguns diaris han comentat que el crim podria tenir a veure amb una de les activitats empresarials de la víctima (curses de cavalls i apostes entorn d'aquesta activitat). Però dubto que ho arribem a saber. Vegeu les declaracions (Proceso) del ministre de Seguretat Pública Federal.

La guerra de TV Azteca

Fa potser quinze dies, a Azteca van presentar un reportatge sobre el suposat monopoli de la família Saba sobre la distribució de medicaments a Mèxic, i el conseqüent encariment excessiu de les medecines al país. Vaig pensar: a) Aquest és el tema d'avui (un més) al miniespai de denúncia del telenotícies d'Azteca, i b) Des de quan a TV Azteca els preocupen els monopolis?

L'endemà, a Azteca tornen a denunciar el "monopoli" dels Saba i dic: ep! aquí hi ha una campanya en forma, de la televisora contra la família Saba. Quan van denunciar que ara els Saba es volen associar amb una companyia estrangera (oh!, estrangera!), la General Electric (presentats com en Banyeta Verda), vaig pensar: que potser GE i els Saba volen muntar una nova cadena de televisió? I, efectivament, així és. Al final hem sabut que aquesta dèria antimonopoli de TV Azteca és completament interessada. Article al respecte a Sentido Común. Sembla ser que Televisa ha muntat també la seva campanya.

Pel que fa al preu dels medicaments, no he pogut comprovar si Casa Saba és un monopoli, ni si és la principal culpable del seu preu. Ara bé, una mateixa medecina (Oranor), que m'ha tocat comprar recentment costava uns 125 pesos en una farmàcia i uns 240 pesos en una altra. Realment convé fer un petit tour per les farmàcies, abans de comprar un medicament.
.