dimarts, de desembre 12, 2006

Diada guadalupana

..
Ha estat una jornada guadalupana completa. El sector mexicà de la tercera edat es va quedar ahir a la nit a casa veient les mañanitas que li canten a la Mare de Déu de Guadalupe passada la mitjanit, i que avui al matí seguien transmetent per Televisa. Missa a la catedral local, i visita a la basílica de Guadalupe (també local, no a la Villa del DF), on la meva sogra ha demostrat, com cada any, la seva habilitat per saltar-se una cua de dos-cents metres, de persones que esperaven per entrar al temple. Enguany, l'argúcia ha estat entrar per la porta de sortida, a contra corrent d'un riu de gent que venia de veure la marededéu. La qual cosa té mèrit als vuitanta anys. En acabat hem hagut d'anar a la farmàcia a comprar uns parches El Gallo, per als seus peus, no sé si com a conseqüència de les trepitjades que pot haver rebut en el seu devot nedar contra corrent. O potser és coincidència.

Ja que parlem de devocions, l'alcaldessa de San Luis de la Paz, Guanajuato (un poble de què vaig parlar fa un temps, i un dels primers que ha visitat Felipe Calderón), la senyora Guadalupe Villegas Vargas, ha fet tota una declaració de principis panista, segons que explica El Universal:

"Soy completamente mocha y completamente panista"

(mocho=molt devot o que fa veure que ho és)

Forces federals a Michoacán

De fa uns anys hi ha una eclosió del crim organitzat a Michoacán, l'estat natal de Calderón. Enguany, s'ha arribat a nivells alarmants, amb 542 assassinats, a data d'ahir, lligats als narcotraficants. Les policies municipals i estatal estan desbordades, i el govern federal ha decidit enviar-hi uns 7.000 efectius entre Exèrcit, Marina i policia federal. L'escepticisme és general entre els comentaristes polítics. Jo penso que calia una acció d'aquesta mena, però no crec que n'hi hagi prou. Potser hi haurien d'enviar més gent, i també uns quants experts en finances, blanqueig de diner, i canviar tota l'estructura policíaca i judicial. I que la situació econòmica i cultural millorés molt a l'estat. Difícil, la cosa.