diumenge, de maig 01, 2005

És que aquí a Espanya....

Clàssics catalans - 3

Més enllà dels sectors separatistes catalans, la paraula Espanya és evitada per molts catalans en les seves converses. Es diu Estat Espanyol, aquí (per què no allà?), la Península Ibèrica (pobres portuguesos!), la península... I aixo es fa per convicció, per costum o per por a una certa incorrecció política. Aquest fet, que no m'estranya ni m'escandalitza, i que jo en part practico, podria donar per a un estudi psicològic o sociòlogic.

El que em fa gracia és que algunes persones desbloquegen la paraula Espanya quan es tracta de parlar de coses dolentes que passen a Catalunya. És a dir, puc explicar que els últims 25 anys a Catalunya s'han fet 315 depuradores d'aigues residuals urbanes, en un territori més petit que la majoria d'estats mexicans (i deixar bocabadats els meus interlocutors mexicans). Poc després, si em descuido els puc explicar que hi ha massa corrupció en la concessió d'obra pública a Espanya (com si no n'hi hagués a Catalunya!).

Aquesta actitud es pot resumir en la situació següent:

Trepitges una merda de gos per un carrer de Barcelona, i dius:

- És que aquí a Espanya la gent es molt bruta...

Sense comentaris.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Tens raó. Jo em trobo de tant en tant en aquesta situació respecte la denominació. Quant a la merda dels gossos: a Barcelona la gent és molt bruta, i al meu barri, l'Eixample, encara més. Clar que deu ser el lloc amb més gossos per habitant de tot el món; en desconec les estadístiques.

Geococcyx ha dit...

El tema de la merda de gos és terrible, i no només a Barcelona, sinó també a ciutats del Vallès. Vas fent slalom gegant per la vorera, per evitar-les.

En canvi, me'n recordo que el 2002, després de viure dos o tres mesos a Montreal vaig veure una merda de gos a terra i me'n vaig adonar que era la primera!

Anònim ha dit...

Si no parlem d'-Espanya, és com si no existís, estat espanyol o península sona més abstracte.