dimarts, de setembre 14, 2004

5 cèntims d'Independència (II): la sublevació de Dolores


Allende versus Hidalgo. Declaració de l'ajuntament de San Miguel de Allende. Foto de Geococcyx.

Què va passar entre el cop de mà dels espanyols i el "grito" de Dolores? No en conec els detalls. El cas és que els mexicans van començar a conspirar. Al setembre de 1810, a Querétaro conspiraven un grup de criolls (Allende, Hidalgo, Aldama), per fer una rebel·lió a l'octubre. Van ser descoberts, però els van avisar (la famosa corregidora, capítol a part).

Trobant-se a Dolores, com es trobaven, i avançant-se als espanyols, van aixecar el poble de Dolores i la gent que era al mercat de la vila. Els sublevats van alliberar els presos de la presó i hi ficaren els espanyols de Dolores. Un exèrcit improvisat de mestissos i indígenes va recórrer Guanajuato, assaltant les haciendas dels espanyols, però també dels blancs mexicans. Aquest fet, i la conquesta de la ciutat de Guanajuato, especialment sagnant, van fer que les classes benestants mexicanes, donessin suport, majoritàriament, a les forces reialistes. Això va suposar, segons alguns, un retard a la Independència de Mèxic.

Al cap d'uns mesos, Allende, Hidalgo i Aldama van ser detinguts i afusellats pels reialistes, i els seus caps tallats i penjats públicament a la ciutat de Guanajuato, on hi restaren 10 anys. Els espanyols van controlar la situació, tot i que les guerrilles independentistes van seguir la lluita, a les ordres de José María Morelos o Vicente Guerrero.

Miguel Hidalgo és un personatge controvertit, encara que oficialment sigui venerat com un heroi. És sorprenent la fredor amb què el tracta Enrique Krauze en la seva biografia, i també el president Fox va fer el ronso l'any passat a l'hora de celebrar el 250 aniversari del seu naixement . Va ser excomunicat per l'església, tot i que avui dia hi ha plaques que el recorden a les façanes de totes les esglésies on va dir missa alguna vegada. És que el van recomunicar?

A la foto, en una placa a la façana de la casa pairal dels Allende, l'ajuntament de San Miguel de Allende reivindica el protagonisme d'Ignacio Allende, per ser el primer que es va moure per poder rializar la Independència. Podeu llegir el text clicant damunt la foto, i clicant-hi després un altre cop.

continuarà...