diumenge, d’octubre 02, 2005

El preu de la llibertat?


Fox News és una cadena de TV coneguda arreu del món per les seves posicions properes a l'administració Bush i la dreta religiosa dels EUA, i que puc veure gràcies a l'Sky Mèxic. La vaig mirar una bona estona mentre l'huracà Rita s'acostava a les costes de Texas. Fa dies, o setmanes, sempre que informen de les conseqüències dels huracans Katrina o Rita apareix a la pantalla un enorme i enigmàtic subtítol: "THE PRICE OF FREEDOM". Un subtítol que no entenc. No sé a què ve.

El meu professor de literatura , l'admirat JL, ens deia: si llegeixo un text i no l'entenc és que sóc burro. El torno llegir i no l'entenc, és que sóc burro. A la tercera vegada que el llegeixo i no l'entenc, el burro és qui l'ha escrit.

Us presento tot seguit algunes hipòtesis entorn del significat del lema de Fox News:

1) Ser castigats per un huracà (o dos) és el preu que hem de pagar els americans per viure en un país lliure, per ser lliures.
[Comentari: és un disbarat, directament]

2) Els qui es van quedar a Nova Orleans ho van fer fent ús de la seva llibertat (no és que l'evacuació fos un desastre). I el preu que han pagat ha estat que s'enfonsessin els dics a qui el Congrés havia denegat els fons per al seu reforçament, que s'ofeguessin uns quants dels que es van quedar, i és el preu que han de pagar. Ni modo.
[Comentari: a més d'un disbarat és acarnissament amb les víctimes]

3) La llibertat que tenim - i exercim - de cremar milions de barrils de petroli cada dia ha provocat el canvi climàtic i, en concret, aquests huracans. Però això és el preu que paguem per la nostra llibertat.
[Comentari: no està demostrat que un huracà concret sigui a causa del canvi climàtic, i és un raonament que la cadena Fox difícilment aceptaria]

4) El lema "el preu de la llibertat", que tant ens agrada aplicar a favor de la guerra de l'Irak, que tant ens ha ajudat - però molt - a agombolar, a protegir i a agegantar el nostre Doublevé... Repetim-lo i repetim-lo, ara que (no ho diguis a ningú) l'ha ben cagada amb el tema del Katrina.
[Comentari: una mica recargolat però, de moment, el més versemblant]

5) La benzina és la nostra llibertat, l'ànima del nostre mode de vida. I fe de Déu que el preu de la benzina ha estat unes setmanes pels núvols a Texas!
[Sense comentaris]

6) El preu de la barra que tenim els de la Fox!