diumenge, de maig 15, 2005

Migrantes i carnets de conduir


La política migratòria dels EUA és un tema recurrent als mitjans de comunicació mexicans. Els milions de mexicans que viuen del otro lado (xifra variable segons les fonts) són una referència constant en el cor dels mexicans, en la premsa, en la política i en l'economia mexicana. Com a l'Espanya dels anys 60 i 70, les trameses de diners dels emigrants són la segona font de divises del país.

Ja he esmentat que en l'imaginari popular i comunicacional mexicà, els mexicans tenen el dret congènit a circular lliurement per tot el món, especialment a passar la frontera del nord i instal·lar-se lliurement al país veí. Qualsevol moviment legal al país veí que pugui restringir aquest dret és criticat durament per la premsa i, més suament, per la classe política i el govern.

Que la República Mexicana tingui una política migratòria força restrictiva, i que de fet els faci als americans la feina bruta d'aturar els indocumentats centre-americans que tracten d'arribar a la frontera amb els EUA, no és un fet que sembli afectar el debat sobre els drets dels mexicans als EUA.

Recentment, a Washington s'ha aprovat una llei que impedirà obtenir el carnet de conduir a les persones que no tinguin residència legal als EUA. Si s'arriba a aplicar, milions de persones (la majoria mexicanes) podrien quedar sense conduir, o veure's obligades a conduir il·legalment. Això ha generat protestes del govern mexicà, nota diplomàtica inclosa

No tan diplomàtic ha estat VFQ (manera com els diaris es refereixen sovint al president, Vicente Fox Quesada), qui ha dit que els mexicans van als EUA a fer feines que ni siquiera los negros quieren hacer allá. El més mínim coneixement dels codis polítics dels EUA hauria evitat aquestes declaracions de VFQ. El líder Jesse Jackson, que suposo que no es vol posar en contra la comunitat mexicano-americana, ha estat moderat i ha qualificat el comentari d'inexacte, innecessari i estereotipat.

Però tornem al tema del carnet de conduir. És possible a Mèxic treure's un carnet de conduir si no ets resident legal? Per començar hem de dir que els carnets de conduir els emeten les entitats federatives (estats i DF), no el govern federal. Un altre punt que podríem afegir a la llista d'exemples que demostren que les comunitats autònomes espanyoles no tenen l'autonomia més àmplia del món (enllaç de Carles Miró).

En aquest estat de la República, el carnet de conduir no certifica que tu sàpigues conduir. És a dir, no hi ha examen teòric ni pràctic. Tu vas a la secretaría estatal corresponent, i pagant la taxa anual de rigor et donen el carnet de conduir (licencia de manejo). Per tant, el tràmit només té un afany recaptatori. Després de l'escàndol de compra d'exàmens de conduir a Espanya (éskakíspanya!!), amb més de 100 autoescoles clausurades, jo suggereixo adoptar directament aquest esquema mexicà de permís de conduir.

Bé, malgrat la liberalitat amb què s'atorguen els carnets de conduir en aquest noble estat, si ets estranger i vols tenir el carnet de conduir mexicà (un carnet estranger només és vàlid uns mesos), has de mostrar el teu visat de resident, normalment un visat FM3. Si no el tens, no hi ha carnet. Fins i tot s'ha donat el cas que si falta un mes per caducar el visat ja no et donen el permís de conduir.

Conclusió: no hi ha carnet de conduir per a indocumentats a Mèxic.


2 comentaris:

. ha dit...

L'enllaç a Malaprensa no funciona: has repetit http://.

Geococcyx ha dit...

Gràcies, Carles, ja ho he arreglat.