diumenge, de gener 28, 2007

De tortillas i pans

La veritat, si la política mexicana no s'acosta a l'abisme, no sento l'impuls de parlar-ne. Per què ens hem d'ocupar de coses que no tenen remei? Només el vertigen del penya-segat m'excita les neurones de l'escriptura política, com va passar fa dos o tres mesos. No sembla que sigui el cas ara, malgrat l'assassinat del cap del grup panista al congrés de Guerrero (sembla ser que a mans de companys del seu partit), i malgrat altres símptomes preocupants de descomposició panista.

Aquestes setmanes ha estat notícia l'augment desorbitat del preu de la tortilla de blat de moro, que ningú ha acabat d'explicar d'una manera detallada i plenament convincent. Els preus internacionals del blat de moro tendeixen a l'alça, en part per la demanda creixent de blat de moro per a l'obtenció d'etanol (esperit, que deien al meu poble) com a substitut de la benzina. Aquest fet ja havia estat vaticinat: en la mesura que es recorri al blat de moro com a font de "benzina", es farà palesa la limitació dels terrenys disponibles i s'encarirà el preu del blat de moro. Si això pot representar oportunitats, a la llarga, per als productors de blat de moro mexicans, de moment és una amenaça per a l'estómac dels mexicans més pobres, que basen bona part de la seva dieta en la tortilla de blat de moro, les mongetes i l'arròs.

Però no és la producció d'etanol l'única culpable de la pujada del blat de les Índies (que diuen a Mallorca), potser ni tan sols la principal causa. Com sempre, el capitalisme de compadres que, en sectors clau, regeix a Mèxic fa que tres empreses dominin el mercat i treballin amb marges elevats, sense que el govern ni els organismes que haurien de vetllar per la competència hi facin gran cosa. Francesc Relea va escriure a El País un article on atribuïa l'encariment de la tortilla, exclusivament, a l'impacte de la producció d'etanol, sense esmentar tan sols aquestes peculiaritats del mercat mexicà del blat de moro. Tot i que Relea havia esmentat breument aquestes peculiaritat en altres articles, aquest article sobre l'etanoinflació pot desorientar el lector sobre les causes més complexes de la inflació de la tortilla. Bé, fa més d'una setmana el govern va obrir els contingents d'importació de blat de moro, i va pactar un preu de 8,5 pesos el quilo, amb el sector. Un pacte que no s'ha mantingut.

Canviant d'aires, direm que el Partit d'Acció Nacional (PAN) comença a semblar una olla de grills. Greus incidents com el de Guerrero que he esmentat, divisions a Quintana Roo, corrupció a Aguascalientes. I una gran divisió al PAN nacional: la vella guàrdia foxista coalitzada amb l'ultradreta del partit (Manuel Espino) estan en guerra poc menys que declarada amb el president Calderón. Avui Ricardo Alemán a El Universal fa una molt il·lustrativa dissecció d'aquesta guerra, i dels seus antecedents, en aquesta columna del diari. La notícia d'última hora és la derrota d'Espino en l'elecció de la cap del partit al Districte Federal: hi ha obtingut majoria la cosina de Magarita Zavala, la dona de Calderón.

Traducció automàtica d'aquest text: en es fr

2 comentaris:

mai9 ha dit...

i de quant seria l'augment desorbitat? un 200%? un mil%?

Geococcyx ha dit...

La tortilla estava aproximadament a 6 pesos/kg. Va pujar fins a 10 pesos/kg (fins a 30 pesos/kg en alguns llocs). Això sobre un increment del 10% l'any passat. En un pacte, el govern i el sector privat van el fixar preu en 8,50 pesos/kg, que seria un augment del 42% respecte als 6 pesos/kg. A la pràctica, no s'està respectant el preu. L'impacte és, sobretot, en els sectors amb menys ingressos: el salari mínim és d'uns 50 pesos al dia