divendres, de maig 09, 2008

Juguesca climàtica

Aquesta setmana un article a la revista Nature ha aixecat força polseguera dins i fora del món científic. El resum d'aquest article de Keenlyside i col·laboradors acaba més o menys així:

Els nostres resultats suggereixen que la temperatura superficial global pot no augmentar durant la propera dècada, ja que les variacions climàtiques a l'Atlàntic Nord i al Pacífic Tropical compensaran l'escalfament antropogènic projectat.

Es refereixen a un frenada temporal. Però fan dues afirmacions concretes:

a) La temperatura mitjana del periode 2000-2010 serà lleugerament més baixa que la del periode 1994-2004.
b) La temperatura mitjana del periode 2005-2015 també.

Algunes vaques sagrades de la ciència del clima han reaccionat d'una manera original (tot i que no és el primer cop que algun d'ells ho fa). Són Stefan Rahmstorf, Michael Mann, Ray Bradley, William Connolley, David Archer i Caspar Ammann. Michael Mann és l'home famós per la corba del pal d'hoquei. La resposta d'aquests científics ha estat una juguesca que proposen a Keenlyside i col·laboradors, en un escrit al blog Real Climate:

Si la temperatura mitjana del periode 2000-2010 és igual o més baixa que la del periode 1994-2004, la colla de Rahmstorf pagarà 2.500 EUR a Keenlyside i companyia (500 EUR per cap). Si es al revés, serien Keenlyside i col·laboradors qui pagaria 2.500 EUR a la gent de Rahmstorf. Proposen exactament la mateixa aposta per al periode 2005-2015.

No puc negar que em fa gràcia la proposta, tot i que no voldria veure'm embolicat en una d'aquestes per un article meu. Segur que a Keenlyside no n'hi deu fer tanta. En tot cas, d'aquí a uns dos anys tindrem veredicte per a la primera predicció. No crec pas que els al·ludits entrin a la juguesca.

Per cert, algú ha penjat l'article complet de Keenlyside al web.

Traducció automàtica d'aquest text: en es fr

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Sé que em poso en terreny pantanós, i més confessant que jo no hi entenc ni un borrall de tot això, però aixó no confirmaria les tesis de gent com en Sala i Martin, que diuen que els científics estan molt dividits en el tema i que l'escalfament serà molt poc significatiu i que el cost de les mesures per aturar-lo superaran en escreix les suposades "factures" del canvi climàtic?

Eule

Geococcyx ha dit...

Entre els científics del clima no hi ha gaire discussió sobre la qüestió del canvi climàtic. Alguns científics tenen versions discrepants, però els negacionistes més conspicus són gent que fa anys que no publica articles arbitrats sobre el tema i que, en canvi, escriu articles d'opinió a la premsa. Sala-Martín és, en qüestions climàtiques, un cantamañanas. No entro en la seva carrera acadèmica com a economista, que a priori respecto, sense conèixer-la gaire.

En el cas d'aquest article de Keenlyside, els autors no qüestionen el canvi climàtic antropogènic, sinó que vaticinen una frenada transitòria de l'escalfament, d'acord amb els seus models. Ës una qüestio secundària, relacionda amb les oscil·lacions decadals naturals. En tot cas, els eminents Mann i companyia diuen que van errats.