dilluns, de desembre 10, 2007

Afiliats a la seguretat social

Llegeixo a El Universal que Mèxic ha arribat a una xifra rècord d'ocupació. El nombre d'afiliats al "Seguro Social" (IMSS) és de: 14 millones 945 mil 586 personas inscritas al IMSS.

Al setembre a Catalunya (pdf): el nombre d’afiliats/ades a la Seguretat Social s’ha situat en 3.424.527

El perspicaç públic lector del blog haurà detectat una lleugera diferència en la manera d'expressar els nombres, per no esmentar la cosa dels "ats/ades". Però hi ha un altre detall: 3,4 milions d'afiliats per a 7,1 milions d'habitants (Catalunya), i 14,9 milions d'afiliats per a 103 milions d'habitants (Mèxic).

I...? Doncs que per cada persona afiliada a la seguretat social a Catalunya, hi ha 1,1 persones que no treballen (almenys formalment), o bé són funcionaris de l'estat 1. Per cada persona afiliada a l'IMSS a Mèxic, n'hi ha 5,9 que no treballen, o treballen a l'economia submergida, o són funcionaris.

Simplificant molt, podríem dir que cada treballador català o resident a Catalunya ha de mantenir una altra persona (no compto les que també cal mantenir fora de Catalunya). Però cada treballador mexicà o resident a Mèxic ha de mantenir sis persones més (no descompto els qui són mantinguts amb les remeses dels emigrants). Conclusió: a Mèxic, bosses enormes de desocupació, subocupació, economia submergida i pobresa.

1 No pretenc equiparar el no-treball amb el funcionariat.

Traducció automàtica d'aquest text: en es fr

2 comentaris:

mai9 ha dit...

i com ho saps que els funcionaris no compten quan compten els afiliats a les SS?

Geococcyx ha dit...

A Mèxic és bastant clar: quan diuen "afiliats de l'IMSS" es refereixen a treballadors del sector privat, que cotitzen a l'IMSS, mentre que els empleats del govern ho fan a l'ISSSTE.

A Catalunya, quan diuen afiliats a la "seguretat social" (espanyola), jo he suposat que es refereixen als qui cotitzen a l'INSS, ja que els funcionaris de l'Estat cotitzen a MUFACE (entenc que els funcionaris de la Generalitat, en canvi, també cotitzen a l'INSS). Amb els transferits, la cosa pot ser diferent.