dissabte, d’agost 26, 2006

S'acosta un "Grito" entretingut


Mèxic sempre torna. Ara mateix, la meva sogra torna a veure, potser per quarta vegada, el DVD d'El bolero de Raquel, on un Cantinflas enllustrador (bolero) enamora (increïblement) una tal mestra Raquel... De manera semblant, vells fantasmes nacionals tornen a vagar per la geografia mexicana. Sembla que Madero ha ressuscitat! El Peje se'l posa a la boca a cada moment. Pobre Madero! Va morir per la no-reelecció i el sufragi efectiu. Durant 70 o 80 anys, el seus suposats hereus no van permetre el sufragi efectiu. I la no-reelecció, aquesta sí, seguida al peu de la lletra, no va ser prou per donar vida a una democràcia. Això que passa avui a Mèxic, com el què ha passat a Catalunya amb l'Estatut, demostra que les nacions, tossudament, existeixen, i que sempre tornen a elles mateixes. A les seves misèries, més exactament.

Volia parlar del Grito de la independència. Al seu moment ja en vaig parlar. Es fa cada any la nit del 15 de setembre, la vetlla de la festa nacional, que és el 16. Deixo aquí unes quantes autoenllaços sobre la diada nacional mexicana.

Aquí començà el ball de bastons (sobre Dolores Hidalgo)
Marxant patriòtic
¡Súbete güey!
Un dia radiant (16 de setembre a San Miguel de Allende)

Tradicionalment, el President de la República fa el Grito des del balcó del Palau Nacional, al Districte Federal (Plaça de la Constitució, coneguda com a Zócalo). Alguna vegada, des de Dolores Hidalgo, GTO. Enguany, el batlle de Dolores ha convidat Fox a fer el Grito a la vila bressol de la independència. Fox ha dit que no, que ho farà des del Palau Nacional.

El cas és que enguany el Zócalo està ocupat per les hosts perredistes, i Fox, si és que pot arribar al Palau Nacional, es pot trobar amb un auditori força hostil. Ja ho ha consultat amb el seu gabinet? I amb l'Estat Major Presidencial? (wow!: l'Estat Major Presidencial!) O ha estat una maragallada de Fox? Portarà armilla antibales, per si de cas? Convocarà els no-perredistes per contrarestar l'escridassada? Acudiria el ciutadà no perredista a la crida? O más vale aquí corrió que aquí murió...? Moltes incògnites per a la nit del 15. Per no esmentar les incògnites del 16, quan s'ha de celebrar la tradicional desfilada de la festa nacional, que passa cada any pel Zócalo. Riurem.

Abans, però, hi ha el darrer informe anual del president Fox, l'u de setembre a la cambra de diputats. AMLO ha convocat una manifestació que ha de marxar cap a la cambra de diputats, i ja s'ha muntat un cordó de seguretat important en un radi entorn de la cambra.