dissabte, d’agost 28, 2004

Redundant però enigmàtic



Diuen que la redundància és un recurs per superar el soroll, per facilitar la transmissió del missatge per sobre del soroll ambiental i de les ambivalències del llenguatge humà. Heus aquí un missatge redundant però tot i així enigmàtic als ulls d'un lector català poc avesat a la semiòtica mexicana. És un cartell enganxat a la porta d'un garatge particular.

Comencem pel cantó superior esquerre del cartell. Un cercle vermell amb una línia o banda vermella en diagonal indica prohibició d'aparcar, com a mínim als codis europeus de circulació (hi mancaria el fons blau del senyal de no aparcar). Per si ens quedava algun dubte, hi ha una E al mig del cercle, travessada per la ratlla en diagonal. Això no vol dir "prohibit Espanya", sinó prohibit estacionar (aparcar). Per si no quedava prou clar, al cantó inferior esquerre del cartell diu NO. Això podria portar a confusió: NO (NO ESTACIONAR) = SÍ ESTACIONAR, com ens ensenya la lògica. Però de fet vol dir "no aparqueu".

Finalment, a la dreta un missatge de text és completament aclaridor:
Se ponchan llantas gratis

¿És que hi ha un taller mecànic que fa una oferta als clients de fer-los no-sé-què gratis a les llandes? Noooo! Aquí les llantas són els pneumàtics, i ponchar vol dir punxar. És a dir si tu no fas cas de l'avís de no(no estacionar), l'amo del garatge et punxarà les rodes.

Aquí el concepte de gual permanent és desconegut. Això de que tu només pots reservar la sortida del teu garatge pagant una taxa municipal i penjant un cartell oficial que diu "Gual permanent" no s'aplica. Si tens un garatge la gent t'ha de deixar sortir i prou. Que jo sàpiga, no has de pagar cap taxa. Hi ha diferents cartells per demanar a la gent que no t'aparquin al davant de la porta del garatge. Des dels més educats:

Favor de no estacionarse
No estacionar

Fins a altres més contundents, com el de la foto, o com aquest:

Si tú respetas mi sitio yo respeto tu coche

Ja aniràs viu...

3 comentaris:

C. ha dit...

Hola! Feia temps que no venia per aquí. Com anem de tequiles? He fet un volt pel blog. De debò que no hi ha cap altre remei que "pinchar neumáticos gratis"?. Que bèsties!

Geococcyx ha dit...

Tranquil... La majoria de cartells són del tipus:

Favor de no estacionar
No estacionar

No es pot dir que no hi hagi altre remei que punxar les rodes!

subal ha dit...

ummmm sí, sí, aquesta foto rara sembla de qualitat superior. N'hi ha de més bones, emperò.... segueixo buscant.

salut.